Külügy

Zöldjelzés a Külügyi Szolgálatnak

Zöldjelzés a Külügyi Szolgálatnak

2010. 07. 09.

Schöpflin György Néppárti EP képviselő kiemelte, hogy Fideszes EP képviselőknek is köszönhetően belekerült a dokumentumba, az uniós diplomáciában a tagállamok arányos képviseletének, azaz a földrajzi egyensúly elvére való hivatkozás is, melyet a Bajnai-kormányzat passzivitásával elmulasztott hangsúlyozni, és a magyar érdeket elfelejtette képviselni a korábbi egyeztetésekben. "Ezzel az elvvel a magyar külpolitikai szemléletmód súlyának megfelelően hozzájárulhat a közös európai külkapcsolatok formálásához" – hangsúlyozta Schöpflin.
 
Gál Kinga üdvözölte, hogy az elfogadott jelentéssel az emberi jogok kiemelt helyen szerepelnek az Európai Külügyi Szolgálat munkájában és szervezetében. Továbbá hangsúlyozta, hogy azon kívánalmak érvényesülnek, melyre a júniusi plenárison hívta fel Catherine Ashton Főképviselő figyelmét: "Az emberi jogok védelmének aspektusa olyan fajsúlyos kérdés, amelyet az Európai Külügyi Szolgálat struktúrájának kialakításakor és tartalommal való megtöltésekor hangsúlyozni kell, felépítésekor az ún. 'emberi jogi mainstreaming ' elvét szükséges alkalmazni". Gál Kinga szerint mindez konkrét lépéseket is jelenthet, mivel az EKSZ esetleg segítséget tudna nyújtani az emberi jogaiktól megfosztott uniós állampolgárok ügyében való eljárásban, mint például Tóásó Előd bolíviai ügyében is.
 
Az első kompromisszum a mai nappal megszületett, az új európai diplomáciai kar elindulhat a maga útján. Azonban a teljes egyezség korántsem zárult le, és kényes részletek további megvitatása még hátra vannak. A két fideszes képviselő ugyanakkor fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a magyar érdek szempontjából is meghatározó, hogy még az idén tényleges megkezdje működését az Európai Külügyi Szolgálat.