Külügy

Vízummentes utazást az Egyesült Államokba!

Vízummentes utazást az Egyesült Államokba!

2006. 04. 25.

Schöpflin György sajtóközleménye

A Külügyi Bizottság jelentésében kimondja, hogy "az új EU-tagállamok állampolgáraira jelenleg hatályban lévõ vízumkötelezettség indokolatlan diszkriminációt jelent a régi és az új EU-tagállamok állampolgárai között". A Bizottság "sürgeti az Egyesült Államokat, hogy terjessze ki a vízummentességi programot úgy, hogy az vonatkozzon minden EU-állampolgárra, hogy ezáltal késedelem nélkül minden EU-állampolgár egyenlõ, nyílt és tisztességes bánásmódban részesüljön."

A szavazást követõen Schöpflin képviselõ hangsúlyozta: "nagyon örülök a bizottsági támogatásnak. Szerintem elengedhetetlen, hogy az EU öszes tagállamának állampolgára egyenlõ bánásmódban részesüljön, és remélem, hogy az amerikai hatóságok rövidesen intézkednek ebben az ügyben." Schöpflin György egyike volt annak a négy EP-képviselõnek (cseh, litván és lengyel képviselõk mellett), akik módosítást nyújtottak be Elmar Brok német képviselõ, a Külügyi Bizottság elnöke által készített jelentés vízumkérdéséhez.  A jelentés a tervek szerint május végén kerülhet az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjére a transzatlanti kapcsolatokról folyó általános vita keretein belül. 

Tíz EU-tagállam állampolgárának vízumra van szüksége ahhoz, hogy az Egyesült Államok területére beléphessen. A tíz ország Szlovénia kivételével magában foglalja mindazon tagállamokat, amelyek 2004 májusában csatlakoztak az Európai Unióhoz, valamint Görögországot. Az Európai Bizottság nyomást kíván gyakorolni az Egyesült Államokra, hogy szüntesse meg a vízumkötelezettséget, és júliusig jelentést ad ki a tárgyalásokon elért eredményekrõl.

www.eppfrakcio.hu