Hírek

Végre érdemi lépések a Rába megtisztulásáért

Végre érdemi lépések a Rába megtisztulásáért

2006. 05. 18.

Az MDF EP-képviselője jelentős sikerként értékeli, hogy az osztrák fél végre cselekvésre szánta el magát, melyhez nagyban hozzájárult az a tény, hogy a Rába szennyezésének kérdése tavaly év vége óta már uniós dimenziót kapott. Az uniós magyar képviselők fellépése Schöpflin György (Fidesz) szervező munkája, Hegyi Gyula (MSZP) felszólalása és Olajos Péter (MDF) (2005. december 9.) az Európai Bizottsághoz írt levele és a 2006 első félévében soros osztrák elnökséghez intézett kérdése (2006. február 2.) új lendületet adott a helyzet rendezésének.

 

2006 első felében az Uniót elnöklő osztrák politika már nem tudta kikerülni a felelős döntés meghozatalát. Amely mint látható, egyszerű technikai megoldással rendezhető, csak motiváció és politikai akarat kellett hozzá. Az eset tanulsága, hogy határon átívelő környezetvédelmi ügyekben nem elég a kérdés kétoldalú kezelése, uniós összefüggésben sokkal erősebb a lépéskényszer minden érintett kormány számára,  mivel senki sem szeret környezetvédelmi ügyben Európa szégyenpadjára kerülni.

 

Olajos Péter európai parlamenti képviselő levélben gratulált Labritz Bélának, a Szentgotthárdi Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága elnökének, a Rába ügy zászlóvivőjének és az Európai Unió soros Elnökségét adó osztrák kormány környezetvédelmi miniszterének is a megállapodáshoz.  

 

Háttér:A nyugat-magyarországi Rába folyón 2001 óta súlyos problémákat okoz a víz erőteljes habzása. Ennek oka egyértelműen az a naftalin-szulfonát szennyezés, mely a folyó osztrák szakaszán, Jennersdorf (Gyanafalva) környékén található bőrgyárakból ered. A magyar és az osztrák hatóságok között évek óta folyt az egyeztetés a probléma megszüntetése érdekében, de konkrét lépésekre ez idáig nem került sor. A folyó habzása jelentős károkat okoz a térség idegenforgalmának, a különösen a Rábán korábban virágzó horgász- és vadvízi evező turizmusnak. A Rába Magyarország egyetlen vadvízi folyójaként kiemelkedő természeti értéket képvisel, melyet a folyamatos szennyezés lassan tönkretenne