Magyarország

Vasmegyei látogatás Április 24-én

Vasmegyei látogatás Április 24-én

2013. 04. 26.

– Tájékozódni jöttem, kíváncsi vagyok, mostanában mi történik errefelé, a virtuális választókerületemben – mondta Schöpflin György, a  Fidesz EP-képviselője pénteken a megyeházán tartott sajtótájékoztatóján. Az Európai Néppárt tagja Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnökkel, Marton Ferenc alelnökkel,Harangozó Bertalan kormánymegbízottal, dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármesterrel, és Ágh Péter parlamenti képviselővel csevegett délelőtt a megyeházán. Délután más vasi városokat is felkeresett.

A sajtó munkatársainak először a  brüsszeli hangulatról beszélt. Mint mondta, ott  már érzékelni lehet, hogy közelednek az európai uniós választások, az Európai Parlamentben "kiéleződtek a törésvonalak", ennek tükrében a hangulat is átalakult. Azért a néppárti és a szocialista képviselők számos kérdésben egyeztetnek, hiszen az Európai Parlamentnek egységes álláspontot kell képviselnie az Európa Tanács előtt. Parázs vita volt például annak kapcsán, hogy Horvátország belépésével csökkenteni kell a következő uniós parlament képviselőinek számát. Végül az érintett országoknak  – nekünk is – csak eggyel kevesebb képviselőnk lesz majd.

Más magyar képviselőkhöz való viszonyáról elmondta: a néppártiak és a jobbikosok között "tűzfal" van, kisebbségi kérdésekben a szocialistákkal tudnak egyeztetni, és van olyan is,  akivel mindössze köszönő viszonyban van.

Vasi ügy  a gotthárdi szemétégetőn és a ligniten kívül mostanában nem került elé.

Simon Erzsébet