Hírek

“Szabad sajtó nélkül nincs demokratikus rendszer!”

“Szabad sajtó nélkül nincs demokratikus rendszer!”

2005. 11. 10.

A néppárti képviselõ elmondta, hogy egy demokratikus társadalomban szükség van a médiára, hogy biztosítsa a hatalom állandó kritikáját, képviselje a társadalom sokszínûségét, informáljon, és – döntõen – értelmezzen, a civil társadalmat életképessé tegye tevékenyégének nyilvánosságra hozásával és megadja az embereknek az autonóm gondolkodásmód lehetõségét. “A média az állam és kormány nélkülözhetetlen politikai partnere, de szükség esetén fel kell vállalnia a kellemetlen partner szerepét is: kínosnak és keménynek is kell lennie. Amikor egy politikai hatalom korlátokat szab a publikálandó anyagoknak, a Szovjetunióhoz hasonlóan végül saját biztonságát ássa alá” – mondta Schöpflin képviselõ úr.

 

Az Európai Parlament Európai Néppárt és Európai Demokraták képviselõcsoportja által szervezett “Szabad és tisztességes lesz a 2005-ös elnökválasztás?” címû kazahsztáni meghallgatás sajtószabadságról szóló ülésszakán Schöpflin György elnökölt. A meghallgatás másik két ülésszakán a politikáról és a civil társadalomról volt szó.

 

A meghallgatáson magas rangú kazahsztáni kormánytisztviselõk egész sora, ellenzéki képviselõk, akadémikusok, illetve a média és a civil társadalom képviselõi, valamint több, a témában járatos európai parlamenti képviselõ szólalt fel.

 

Média témakörben több elõadó is aláhúzta a kazahsztáni média sokszínûségét, míg mások jóval kritikusabbak voltak a független újságírók körülményeit illetõen.

 

A kazahsztáni elnökválasztásokat fokozott nemzetközi figyelem övezi, egyrészt minthogy számos korlátozásra utaló jel mutatkozik a politikában, másrészt a posztszovjet térségben nemrégiben lezajlott “színes forradalmak” miatt. Ebben ugyanakkor szerepet játszik Kazahsztán stratégiai fontosságú elhelyezkedése a régióban és energiaellátó szerepe a Nyugat számára.

 

Az Európai Parlament a december 4-i elnökválasztásokat megfigyelõ küldöttsége hét tagból áll, melybe négyet az ENP-ED képviselõcsoport delegál. Schöpflin képviselõ úr 2005-ben már egyszer ellátogatott Kazahsztánba az ENP-ED tényfeltáró küldöttségének tagjaként.