Cikkek

Schöpflin György válaszlevele a Financial Timesban

Schöpflin György válaszlevele a Financial Timesban

2011. 10. 17.

 A lap véleményrovatában éppen egy hete Ian Bremmer, az Eurasia Group nevű globális politikai kockázatelemző csoport elnöke úgy fogalmazott, hogy a márciusban bejelentett költségvetési reformokkal Magyarország kilátásai javultak, azonban "Orbán Viktor miniszterelnök – aki nemrég diadalmasan bejelentette, hogy Magyarország egyértelműen más pályát követ, mint Görögország – a gazdasági reform örve alatt egy ősi görög pályáról tért le, arról, amely az egész Európai Unió alapja, ez pedig a demokrácia útja".
    Schöpflin György a Financial Times olvasói leveleket közlő rovatában hétfőn megjelent reagálásában azt írta: Bremmer a cikkel demonstrálta, hogy nem értette meg, mi történik Magyarországon. A képviselő szerint amikor a Fidesz vezette koalíció hivatalba lépett, az országot "térdre kényszerített állapotban" találta. A gazdasági helyzet rettenetes volt, a kormányzati szféra szétesőben, a szocialista kormány pedig korrupcióba süllyedt.

    Az Orbán Viktor által elnyert kétharmados többség a nép követelése volt e zűrzavar eltakarítására – írja Schöpflin György.

    A University College London egyetem volt politikatudományi professzora szerint a kormány most ezt teszi, és "ez megjósolható módon felháborította a baloldalon azokat, akik a Fidesz reformjait antidemokratikusnak, tekintélyelvűnek, zsarnokinak, idegengyűlölőnek állítják be – lehet választani".
    A valóság azonban más. Az Alkotmánybíróság gyakorlatilag minden funkcióját megtartotta, csak a gazdaságpolitika egyetlen korlátozott területén nem avatkozhat be. A nemzeti bank ugyanolyan független, mint a szocialisták alatt volt, a törvényesség uralma pedig megerősödött, nem gyengült – írja a Fidesz EP-képviselője.
     Schöpfli nGyörgy szerint a nyomozó hatóságok bűnügyeket derítenek fel, köztük olyanokat, amelyeket politikusok követtek el, pártkötődéstől függetlenül.

     A médiatörvény, amely kiváltotta az ellenzék és az ő nézeteit papagájként ismételgető külföldiek át nem gondolt bírálatait, a megjósolt rettentő kimenetelek egyikét sem eredményezte. Az állampolgársági törvény, amelynek az a célja, hogy a szomszédos országokban élő magyarokkal Magyarországon ne külföldiként bánjanak, hasonlóképpen jól működik.

    Az új alkotmány bőven az Európában honos legjobb gyakorlat határain belül van, és jelentős a lakossági támogatottsága – írja Schöpflin György.

    A képviselő válaszlevele szerint a magyarországi demokráciára más jelenti a veszélyt, mégpedig a szélsőjobboldali Jobbik, amely sikeresen tartja 12-15 százalékos támogatottságát. Úgy tűnik, a hazai és a külföldi ellenzéki tényezők meglehetősen képtelenek felfogni, hogy a Fidesz a magyarországi demokrácia leghatékonyabb védelme a Jobbik ellenében – áll Shöpflin György írásában.

    Ha a Ian Bremmerhez hasonló kommentátorok stratégiája a Fidesz meggyengítése a párt lejáratása révén – márpedig a jelek szerint ez a helyzet -, akkor igencsak meg kell gondolniuk, mit is akarnak – fejeződik be a képviselő levele.