Hírek

Schöpflin György Szombathelyen kampányolt

Schöpflin György Szombathelyen kampányolt

2009. 05. 12.

 

www.sztv.hu

Schöpflin György Szombathelyen kampányolt

2009. május 12., kedd   19 óra 00 perc

 

 

Több támogatást vártak a kormánytól a magyar európai parlamenti képviselők az elmúlt ciklusban – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Schöpflin György. A Fidesz politikusa a párt EP-kampányának részeként járt Szombathelyen.

 

Schöpflin György öt éve tagja az Európai Unió legfelsőbb döntéshozó szervének. A jobboldali politikus véleménye szerint Magyarországon még mindig keveset tudnak az emberek az Európai Parlamentről és általában az unióról. Azt mondja: amennyiben a Fidesz 2010-ben kormányra jut, minden erejükkel azon lesznek, hogy az emberek megismerjék a szervezet felépítését és működését. Magyarország 2011 első felében látja el az EU soros elnöki posztját, erre hatékony kommunikációval fel kell készíteni az országot. A képviselő szerint nem várhatjuk az uniótól a kárpát-medencei problémák megoldását, bár pártja az elmúlt években sokat tett például a határon túli magyarság helyzetének javításáért.

 

Schöpflin György: "Talán a legjobb esetben azt mondhatjuk, hogy egy folyamatot elindítottunk, mindenki tud erről, még akkor is, ha nem akarnak tudni, sajnos nem lehet mondani, hogy a probléma megoldódott."

 

A politikus kiemelte: az európai parlament ritkán foglalkozik  nemzeti ügyekkel, de néhány Vas megyét érintő természetvédelmi problémáról már tárgyaltak a képviselők. Ilyen volt a toronyi lignitbánya, a Rába-habzás, legutóbb pedig a Szentgotthárd melletti hulladékégető ügye. Kérdésünkre Schöpflin György elmondta: mivel az európai parlament nem nemzeti, hanem frakció alapon működik, előfordult már, hogy a magyar képviselők szembefordultak egymással. A legemlékezetesebb ilyen eset a 2006. október 23-ai rendőri erőszak kapcsán alakult ki.

 

 

 

 

www.alon.hu

Irédy Dénes

2009.05.12

Kellő távolságból – Schöpflin György Szombathelyen

 

 

Míg kint a rekkenő hőség mutat termékmintát a nyárból, addig a fideszes európai parlamenti képviselő az Art Caféban Páva Zsolt közel kétharmados pécsi győzelmének biztos tudatában beszél higgadtan. Sokat beszél arról is, Brüsszelből, Németországból hogyan látnak minket.

 

Környezetszennyezés

Néhány perccel a hivatalos hatórás kezdés után érkezik a címbéli mondat kérdőjellel a végén. Verespatak – nem történt semmi, horvát-szlovén határvita – leállt a tárgyalás. Ezek a párosítások. Az észak-déli szénfolyosó faluneveihez (Pornóapáti, Horvátlövő, Felsőcsatár, Torony) köthető lignit-ügy visszhangja viszont már Brüsszelig is eljutott. Ahogy a Rába folyó ausztriai bőrgyár okozta habzása se maradt helyi kishír. Azóta a sógoroktól tisztább víz érkezik.

Megoldatlan példának azonban ott van még a Szentgotthárdra tervezett hulladékégető esete is, amely kapcsán két kellemetlen érzés keríti hatalmába a magyar embert – mondja Schöpflin György. Egyrészt mintha a szocialista kormányt nem érdekelnék az itteni emberek, másrészt pedig mintha Ausztria számára Burgenlandtól keletre nem lenne semmi: oda lehet építeni bármit, hiszen gyéren lakott terület. 200 millió tonnás évi hozamot biztosítva a földrajzilag közelebbről és a távolabbról szállított szétfüstölendő szeméttel.

Rasszizmus, baloldali média, Putyin

Sajátos az EU viszonya a magyar kisebbséggel. Onnan nézve ugyanis ez a kifejezés csak a legfőbb etnikumot, a cigányságot jelenti. Míg tudvalevő, hogy például Romániában és Szlovákiában is jelentős számú magyar él ilyen viszonyban az ottani többségi társadalommal. Emellett mióta az EU-nak bolgár és román tagja is lett, számunkra az addigi 24 helyett már csak 22 képviselői mandátumot biztosítanak.

Schöpflin a 2006. őszének budapesti eseményeit a megítélésünkben vízválasztónak nevezi. A szocialista elhallgattatási próbálkozások eleve hamvukba haltak, hiába is emlegettek ország-világ elé kiteregetett szennyest: a rendőri brutalitásnak, a szemkilövésnek, a könnygázgránátnak stb. ki kellett derülnie. Ez azonban több mérvadó német újságot nem rettentett el attól, hogy a magyar jobboldal és magyar szélsőjobb között ne tegyen gyakran egyenlőségjelet.

Az EU-s képviselő nem hisz abban, hogy ezek a cikkek megrendelésre készülnének. A régi időkből származó befolyásban azonban igen, lévén az egyes témákról magyar oldalról mindig ugyanazt a 4-5 – jellemzően baloldali – embert kérdezik meg. A német sajtó sokszor kettős mércét használ a nácizmus és a kommunizmus bűneinek megítélésében. Úgy tesz, mintha az előbbi által elkövetett gyalázatok jóval komolyabb súllyal esnének latba.

Az európai parlamenti képviselő aztán felemlíti Oroszország újbóli befolyásnyerését is, ami több európai ország olaj- és a földgázfüggésében nyer teret. Putyin, egykori szovjet gyarmatok, újrainduló titkosszolgálat – címszavakban a lényeg támpontjai.

Még közvetlenebbül érint minket a magyarországi romakérdés: miért romlott tovább a megítélésük a többségi társadalom szemében? Illetve, hogy miért épp nálunk romlott ennyit, mikor Szlovákiában kétszer, Romániában pedig háromszor annyian laknak. Schöpflin se tud rá konkrét választ adni, csak közelítő támpontokat: előítéletek, kilátástalanság, elkülönült társadalmi lét, megélhetési bűnözés, megszokott életmód etc. Megrovón említi továbbá a magyar balliberális érzelmű médiát, amely minden egyes romákat ért sérelem, támadás kapcsán gondolkodás nélkül, első reakcióképpen rasszista indítékot rikkant világgá.

Az EP-választás remélt kimenetele

A politikus a vasárnapi pécsi polgármester-választáson elért elsöprő Fidesz-győzelmet a június 7-i EP-választás főpróbájának tartja. A pártja programjáról még nem tud beszélni, ugyanis csak e hét szerdáján hozzák nyilvánosságra. A 22 képviselői helyből minimum tízre számítanak, mondja, mire egy úr a közönségből pontosít: 15-re. Legyen úgy, egyezik bele Schöpflin.

Az egykori jobboldali szövetségesükről, az MDF-ről szólván, komikusnak tartja mindkét listavezetőjüket. Bokros Lajost egyáltalán már a bevallottan MSZP-s irányultsága, Habsburg Györgyöt pedig a magyar nyelvvel folytatott reménytelen hadakozása miatt. Ahogy Jobbik-jelölt, Morvai Krisztina közelébe se szívesen ülne, hiszen a szélsőjobbosok bevett megnyilvánulási formája a kiabálás. A jogásznő az elmúlt években marginális figurává vált.

A közönség kérdéseire válaszul

1. Schöpflin szerint a magyar mezőgazdaság kész siralomvölgy. A kormánynak mintha direkt az volna a célja, hogy gyengítse a kis- és középvállalkozásokat. Európai uniós szemszögből erre a legjobb példa a magyar borok külföldi potom ára. 2. Írjunk minél több levelet, hallassuk a hangunkat, javasolja a képviselő a Die Zeit nevű német lapban nemrég megjelent, a magyarokat antiszemitának és rasszistának beállító cikk kapcsán. 3. Az időközi pécsi választáson elért győzelmet a hasonló mérvű EP-választási eredmény követi, melyet ősszel majd az előrehozott választás koronáz meg.

 

A fórumon készült képek itt tekinthetők meg: