Hírek

Schöpflin György: Olyan a New York Times, mint egy elszabadult hajóágyú

Schöpflin György: Olyan a New York Times, mint egy elszabadult hajóágyú

2014. 11. 08.

Az Európai Unió erélyesebb fellépését sürgette a minap szerkesztőségi cikkében a The New York Times (NYT).

A liberális amerikai lap szerint a demokrácia útjáról letérő Magyarországgal szemben Brüsszelnek szankciókhoz kellene folyamodnia, ennek jegyében Jean-Claude Juncker bizottsági elnöknek pedig lemondatnia hazánk oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyi uniós biztosát, Navracsics Tibort.

A New York Times „úgy viselkedik, mint egy elszabadult hajóágyú, sem a brüsszeli, sem a budapesti tényekkel nem törődik” – fogalmazott lapunknak Schöpflin György, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. A napokban az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága (AFCO) ülésén részt vevő Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének is említette az amerikai lap szerkesztőségi cikkét. Schöpflin szerint a NYT semmibe veszi, hogy a magyar uniós biztos, Navracsics Tibor hazaküldéséről szóló javaslatuknak van-e bármilyen jogalapja, hanem egyszerűen megmondják az Európai Uniónak, hogy mit csináljon. Mint mondta, ezzel az Európai Parlament legitimitását is támadják, hiszen semmisnek tekintik azt a tényt, hogy az EP plénuma ha fenntartásokkal is, de meggyőző többséggel szavazta meg a Juncker-bizottságot.

A fideszes politikus szerint a holland Timmermans bár nem szólt hozzá a kérdéshez, de láthatóan egyetértett az értékelésével. Mint mondta, a bizottsági ülésen a luxemburgi Viviane Reding felvetette, hogy „van egy olyan tagállam, amely mindig a jogállamiság szegélyén cselekszik”, ám a holland alelnök az egyértelmű utalásra úgy reagált, hogy párbeszédre van szükség. Schöpflin György lapunknak felidézte, hogy a hazánkról szóló strasbourgi plenáris vitán Martine Reicherts leköszönő alapjogi biztos, a José Manuel Barroso vezette korábbi Európai Bizottság (EB) tagja megerősítette: jelenleg nem látnak olyan problémát Magyarországon, ami az EB fellépéséért kiáltana. „Jogalap nélkül, politikai okokból viszont nagyon nehéz elképzelni, hogyan is lehetne leváltani egy uniós biztost, ahogy a NYT újságírói akarják” – jegyezte meg az EP-képviselő.

Trócsányi: Soha nem lépünk ki az EU-ból!Az Európai Unió megbízható partnerének nevezte Magyarországot a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilapban pénteken megjelent interjújában Trócsányi László igazságügyi miniszter. A politikus e heti brüsszeli látogatása alkalmával nyilatkozott az újságnak. A lap a miniszterelnök tusnádfürdői beszédéről és Kövér Lászlónak arról a megjegyzéséről is kérdezte a minisztert, amelyben a házelnök azt vázolta fel, hogy adott esetben érdemes lehet az EU-ból „kihátrálni”. Trócsányi úgy értékelte, hogy a miniszterelnök Tusnádfürdőn mindössze megállapította, léteznek más államberendezkedésű országok, amelyek gazdasági értelemben sikeresek. A miniszter kijelentette, nem tartja elképzelhetőnek hazánk kilépését az EU-ból.

Forrás: www.magyarhirlap.hu