Külügy

Schöpflin György a csatlakozási folyamatok kettős természetéről

Schöpflin György a csatlakozási folyamatok kettős természetéről

2010. 02. 10.

Az Európai Parlament elfogadta a csatlakozási folyamatok és tárgyalások 2009-es eredményeiről szóló határozatokat, Horvátországról, Macedóniáról, Törökországról – az EU elvárásai továbbra is magasak, az eddig elért eredményeket többen elfogadhatónak tartják.

 
Schöpflin György fideszes EP képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a csatlakozásra váró országok számára korántsem egyszerű az acquis szempontjainak eleget tenni, sőt a kormányzati átalakítás nem egyszer a hagyományok és a társadalmi várakozások ellenébe megy. Mindez a társadalom heves ellenállását váltja ki a kormányzattal szemben, hiszen a reformokban csak hátrányt lát a lakosság egy része. Schöpflin György szerint Horvátország és a Nyugat-Balkán országok kormányainak ennek a kettős elvárási feltételrendszernek kell eleget tenni a csatlakozási folyamatok során. "Igaz, minden fáradozást megér az elvárások teljesítése, hiszen az EU tagság komoly politikai, gazdasági, kulturális és biztonságpolitikai előnyökkel jár" – hangsúlyozta Schöpflin a parlamenti vitában.
 
Háttér:
Horvátország csatlakozási dátumáról továbbra sem született hivatalos döntés, az Európai Parlament azonban ebben a  határozatában megerősítette 2010-et a csatlakozási tárgyalások lezárásának éveként. Törökországgal kapcsolatban a parlamenti jelentés üdvözli az előrehaladásokat, de sok, a demokrácia kritériumainak ellentmondó akadályra figyelmeztet.