Interjúk

Schöpflin György: lehet, hogy a demokráciát meg kell menteni a liberálisoktól

2016. 11. 18.

Ha a liberálisok úgy gondolják, hogy csak ők képviselik a demokráciát, akkor a demokrácia nagy bajban van. Lehet, hogy a demokráciát meg kell menteni a liberálisoktól, de nem a liberalizmustól – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője.
“Rengeteg vitám van arról, hogy a demokrácia demokrácia-e liberalizmus nélkül. Szerintem igen” – fogalmazott Schöpflin György.
“Ez a fajta liberalizmus, ami az elmúlt húsz évben kialakult, már hit, félig-meddig vallási hozzáállás, amivel nem lehet vitatkozni. Szerintem ez a legnagyobb baja ennek az ideológiának, hogy nem akarnak szóba állni azokkal, akik másképpen gondolkodnak” – véli a Fidesz európai parlamenti képviselője.
“Lépten-nyomon találkozok ezzel az Európai Parlamentben és másutt is” – tette hozzá.
“A liberalizmus képviselői úgy gondolják, hogy ők már mindent tudnak, és nem kell vitatkozni. Szerintem a demokrácia többek között az állandó jellegű konfliktusrendezésből is áll, aminek központi eleme a vita” – mondta Schöpflin György.
“Ha a liberálisok úgy gondolják, hogy csak ők képviselik a demokráciát, akkor a demokrácia nagy bajban van. Lehet, hogy a demokráciát meg kell menteni a liberálisoktól, de nem a liberalizmustól. A liberális értékeknek ott a helyük, például, hogy elfogadjuk egymás identitását. Ebből a szempontból a demokráciának van egy liberális vetülete, de ez nem lehet egy monopolhelyzet” – véli a Fidesz európai parlamenti képviselője.
Európa, az Egyesült államok és Oroszország viszonyával kapcsolatban Schöpflin György úgy fogalmazott: „Minél többet költ Európa többek között a belbiztonságra, a hadiköltségek emelésére, annál nagyobb lesz a befolyása Washingtonban”.
„Látok egy bizonyos elmozdulást, amikor Jean-Claude Juncker arról beszél, hogy itt az ideje, hogy gondolkodjunk egy európai hadsereg létrehozásáról. Lehet, hogy most komolyabban beszélnek erről, mint eddig, és komolyabban veszik azt, amit mondanak” – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője.
„Ráadásul, ha tényleg az következik be, amit Trump mond, vagyis, hogy Amerika nem fogja engedélyezni, hogy szabadon ússzanak az európaiak a NATO-ban, hanem követeli, hogy emeljék a kiadásokat, akkor lehet, hogy valóban Európába elindul egy olyan folyamat, hogy azt mondják, tényleg vége van az úgynevezett békeosztaléknak” – fogalmazott Schöpflin György.
„Tehát amit 1990 után elképzeltünk, hogy most már örök béke lesz Európában, szerintem ennek a korszaknak effektíve vége van már egy ideje” – emelte ki a parlamenti képviselő.
„Egyesek szerint már egy újabb hidegháborúban élünk – ezzel lehet vitatkozni. Mindenesetre az az Oroszország, ami a 90-es években nagyon gyenge volt, már nem létezik. Még mindig gyenge Oroszország, de sokkal aktívabb, agresszívabb külpolitikát folytat nyugat felé, dél felé, és másutt” – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György.

InfoRádió Aréna 2016. november 18.