Hírek

Rehn egyetért Schöpflin aggodalmával a török haderővel kapcsolatban

Rehn egyetért Schöpflin aggodalmával a török haderővel kapcsolatban

2006. 02. 09.

Az euroképviselõ, aki az EU-Törökország Vegyes Parlamenti Bizottságának is tagja, immár sokadszor tette fel a kérdést a bõvítési biztosnak arról, hogy a csatlakozási tárgyalások során hogyan kezelik azt a tényt, hogy Törökország katonai vezetése túlzottan nagy befolyást gyakorol az ország politikai életének alakulására.

 

A bõvítési biztos kifejtette, hogy a kérdést folyamatosan napirenden tartják és megfigyelik; a kérdés kezelése az egyik legfontosabb pontja a csatlakozási tárgyalásoknak.

 

Schöpflin György a konferencia után megelégedettségének adott hangot, amikor kijelentette, hogy a kérdés megfelelõ kezelése Törökország csatlakozási tárgyalásait alapvetõen befolyásolja, ezért különösen örül, hogy a problémát a tárgyalásokkor ennek megfelelõen tartják számon.

 

Az Európai Unió 2005 októberében kezdte meg Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat. Az Európai Bizottság következõ jelentése õsszel várható, amely értékeli, hogy Törökország a csatlakozási kritériumoknak – többek között a demokrácia feltételének – milyen mértékben tesz eleget.