Alkotmányos ügyek

Menetrend készülhet az alkotmányozási folyamatról

Menetrend készülhet az alkotmányozási folyamatról

2007. 05. 07.

Németország az uniós elnöki poszton következő két országot, Portugáliát és Szlovéniát is bevonta az alkotmányozási folyamatba – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György.

A Fidesz európai parlamenti képviselője kiemelte: a németek elkötelezettek, hogy történjen előrelépés az alkotmányozási folyamatban, noha azt még nem tudni, hogy pontosan mi legyen az. Hozzátette: van esély arra, hogy alkotmány-szerződést alkossanak, még ha nem is ennek fogják hívni.

Június végén lesz egy csúcstalálkozó, és a német elnökség erre az időpontra megpróbál lefektetni egy útitervet az alkotmányozási folyamatról – közölte Schöpflin György. Hangsúlyozta: ez a menetrend várhatóan azt fogja tartalmazni, hogy a szerződés szövege készüljön el az év végére, és ezt 2008-ban valamennyi tagállam ratifikálja.

A fideszes európai parlamenti képviselő szerint a mostani tervezettől eltérő szövegre lehet számítani, ugyanis ezt a franciák és a hollandok két évvel ezelőtt elutasították. Vagy egy karcsúsított, vagy egy bővített alkotmány-szerződés várható – hangsúlyozta.

 

Info Rádió. 2007. május 6. vasárnap