Hírek

Megnyílt a szabadegyetem Tusnádfürdőn

Megnyílt a szabadegyetem Tusnádfürdőn

2006. 07. 19.

Bálványos nem a pártpolitikáról szól – hangsúlyozta a 17. Bálványosi Nyári Szabadegyetem megnyitóján Németh Zsolt, az országgyûlés külügyi bizottságának elnöke, a Bálványosi Szabadegyetem egyik megalapítója.

Tusványos, ahogy a fiatalok évek óta átnevezték, fórum, ahol sokféle gondolatiság, kulturális érték találkozik. Az idei tábor alapgondolata nem azt sugallja, hogy két Magyarország, két Románia létezne – hangsúlyozta a fideszes politikus, hanem nyitott kérdésfelvetés egy olyan Magyarországról, ahol nem a gyanakvás, elkeseredés, keserûség a jellemzõ, ahol bizalomról beszélhetünk a határon túli magyarság és anyaország között, ahol a román-magyar viszony nem a mosolydiplomácia, hanem az egymás érdekeit szolgáló együttmûködés jellemzi – mondta Németh Zsolt.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke szerint 17 éve minden évben hitet tesznek amellett, hogy létezik egy másik Magyarország és egy másik Románia a szívekben, lelkekben, gondolatokban, egy másik világ, ahol román és magyar szót ért, egymás szövetségese, ez Bálványos és ebben nem változott 17 év alatt – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt.

Hivatalosan szerdán kezdõdik a 17. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a román-magyar párbeszéd fóruma, az erdélyi nyár legjelentõsebb rendezvénye, bár a kedd esti szórakoztató programmal megindult az élet a tusnádfürdõi kempingben. A résztvevõk folyamatosan érkeznek, a szervezõk az elõzõ évek tapasztalataira alapozva idén is közel 1500 táborlakóra számítanak, de a hétvégi, nagy elõadások több ezer érdeklõdõt vonzanak egész Székelyföldrõl: összesen tízezres lélekszámban fordulnak meg a rendezvényen.

Gál Zoltán helyszíni fõszervezõtõl megtudtuk, 150 elõadót várnak a táborba, ahol idén az irodalom, mûvészettudomány hangsúlyosan jelen lesz a mûhelysátrak tevékenységében. Nem a nagypolitika, hanem az értékeket meghatározó értelmiség lesz a fõszereplõ. A tábor alapgondolata az „Így is lehet – egy másik Románia, egy másik Magyarország”.

Ennek a jegyében zajlott a szerdai megnyitó elõadás is, amelynek témája Magyarország és Románia viszonya az Európai Unióban. Schöpflin György, az Európai Parlament fideszes képviselõje passzívnak nevezte a magyar politikát az uniós intézményekben. Szabó Vilmos, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyûlési képviselõje szerint a monarchia felbomlása óta nem volt olyan kedvezõ helyzetben a magyarság, mint a rendszerváltás után, amikor saját döntése alapján választhatta meg, hová tartozzon.

Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság fideszes elnöke úgy vélte, hogy az unió a román-magyar viszony versengési terepévé válhat, ha a két ország nem határozza meg közös érdekeit, értékeit. Kifejezetten kedvezõtlennek nevezte az integrációs szervezet és a kelet-európai országok viszonyát, úgy vélte, térségünk könnyen az unió perifériájára szorulhat.

 

Magyar Nemzet Online

forrás: MNO