Külügy

Megbillenni látszik Izrael és szomszédjai közötti hatalmi egyensúly – A közel-keleti helyzetről vitázott az Európai Parlament

Megbillenni látszik Izrael és szomszédjai közötti hatalmi egyensúly – A közel-keleti helyzetről vitázott az Európai Parlament

2011. 09. 27.

Az Európai Parlamentnek a közel-keleti helyzetről tartott vitájában Schöpflin György kitért a térség eddigi és jelenlegi belső változásaira is. Kiemelte, hogy Izrael az arab tavasz kirobbanásáig stabil szomszédokkal volt körülvéve, a megváltozott helyzetben azonban könnyen kiszolgáltatottá válhat.

Egyiptom Mubarak irányításával a teljes változatlanság politikájának híve volt, ahogy Szíria is az Asszad-rezsim idején, ahol egyelőre nem világos a változásra irányuló nyomás kimenetele. "Semmi garancia nincs arra, hogy az Asszad-rezsim esetleges bukása Izrael javára válna" – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus. "Azáltal pedig, hogy Törökország az arab világ felé fordult, az Izraellel való kapcsolatait elkerülhetetlenül leértékelte" – figyelmeztetett Schöpflin.

Schöpflin György szerint egy ideális világban mindezek ösztönzőleg hatnának Izraelre, hogy a lehető leggyorsabban jusson megegyezésre a palesztinokkal. "Azonban, ha nem sikerül dűlőre jutnia, legfőképpen saját biztonsága érdekében, akkor nagy valószínűséggel kényszer hatására kell cselekednie, méghozzá sokkal kedvezőtlenebb körülmények között" – zárta felszólalását Schöpflin György, sürgetve a mihamarabbi megegyezést.