Maros Šefčovič biztosjelölt meghallgatásáról

Schöpflin György válaszol a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap kérdéséire, Maros Šefčovič az intézményközi kapcsolatok és az igazgatásért felelős szlovák biztosjelölt meghallgatásáról.

– Mennyiben elégedett Maros Šefčovič válaszaival a bizottsági meghallgatáson?
 
– Nem szeretném állítani, hogy teljes mértékben elutasítom, így általában véve Maros Šefčovič elfogadható. Azonban néhány válasza kitérő volt, a jelölt maga pedig inkább óvatos. Arra a kérdésemre, hogy a Moszkvában eltöltött évei alatt megismert, Gorbacsov közös Európáról való elképzeléseit hogyan látja összeegyeztethetőnek a brüsszeli európai integrációs folyamattal, kitérő választ adott. Egyértelművé tette viszont, hogy Moszkvában talált önmagára, és ott tudta meg, hogy mi is történt Csehszlovákiában 1968-ban. Ekkor épp Pozsonyban voltam én is.
Érdekelt továbbá, hogy hogyan látja megvalósíthatónak az EU és az állampolgárok közötti távolság leküzdését. Šefčovič kifejtette, hogy fontosnak tartja mind a kommunikációt, mind az oktatást javítani. Ezek a válaszok nem rosszak, de nem is cizelláltak.
 
– Hogyan látja, Šefčovič meg tudta magát védeni a roma-ügyben ért vádaktól?
 
– Kicsit ellentmondásos volt válaszaiban. Egyfelől nem emlékszik, ami talán megérthető, de másfelől kijelentette, hogy a vád kontextusból kiragadott szöveg. El kellene döntenie, hogy emlékszik-e vagy nem. Nem lehet nem emlékezni, utána pedig azt állítani, hogy a vád kontextusból kiragadott volt. Számomra meggyőzőbb volt a nem emlékszik kijelentése, és az is, hogy sokat tett a romák beintegrálásáért.
 
– Šefčovič személye elfogadható biztosnak?
 
– Nem a legmegfelelőbb, de nem is a legrosszabb. Középen van a mezőnyben. Ha vannak kifogásaim vele kapcsolatban, akkor nem azért, mert szlovák, hanem mert Šefčovič inkább diplomata, mint politikus. A biztosi pozícióban olyannak kell ülnie, aki képes politikusként és diplomataként is egyaránt gondolkozni. Kétségtelen, hogy a diplomáciában kiismeri magát, ahogy jogi téren is. De mint politikus nem volt meggyőző az EU integráció folyamatának ismeretében. Általánosságokban Šefčovič személye számomra elfogadható.
 
Az interjút Martina Lidinská készítette, szlovák változata itt olvasható.