Hírek

Mádltól Fábryig: Nem akarunk ilyen országban élni!

Mádltól Fábryig: Nem akarunk ilyen országban élni!

2007. 02. 23.

"A rendőrség, amely a televízió ostrománál nem akadályozta meg a rendbontás elfajulását, a következő napokban a történtektől távoli helyszíneken rendezett hajtóvadászatot a politikai rendezvények állítólagos résztvevői ellen. Nemzeti ünnepünkön lovasrohammal, kardlappal, gumilövedékkel támadt utcai tüntetések, gyűlések résztvevőire, súlyos sérüléseket okozva" – olvasható a Nem ilyen országban akarunk élni címet viselő nyilatkozatban.

"A rendőrök különös kegyetlenséggel verték, kínozták ellenállást nem tanúsító áldozataikat, lakóházakba, szórakozóhelyekre törtek be az üldözöttek nyomában. A gyakran tizenéves letartóztatottaknak a kínzás és megaláztatás olyan nemeit kellett elszenvedniük, melyekre Magyarországon nem volt példa az 1956-os forradalom vérbe fojtása óta. Sokan közülük életre szóló testi és lelki károsodást szenvedtek" – írják a közéleti szereplők.

A dokumentum szerint találomra előállított, megvert és megfélemlített személyek ellen emeltek vádat.

"Minél brutálisabban léptek fel velük szemben az intézkedő rendőrök, annál súlyosabb cselekedetekkel vádolták meg őket. A gyanúsítottak emberi méltóságát, valamint méltányos eljáráshoz való jogukat ismételten megsértették a rendőrségen, a büntetés-végrehajtási intézményekben és egyes esetekben a bíróságon is. A koholt vádak alapján indított perek jelenleg is tartanak" – olvasható a dokumentumban.

"Alulírottak kijelentjük, hogy nem tudunk, nem akarunk ilyen országban élni. Magyarországon jelenleg nincs hadiállapot, és nem állomásoznak földünkön megszálló csapatok. Az állam polgárai ellen viselt hadjáratra saját, demokratikusan választott kormányunk adott felhatalmazást. A végrehajtók és parancsnokaik a jogállam rendjének védelmére tettek esküt" – áll a szövegben.

Az aláírók szerint a kormánypárti sajtó azt próbálja elhitetni a kül- és belföldi közönséggel, hogy a rendőrök a politikai szélsőségek erőszakos fellépése ellen védekeztek.

"Az áldozatok túlnyomó többsége azonban ártatlan: gyermekeink, tanítványaink, barátaink. A velük szemben tanúsított gyalázatos bánásmódra nem mentség, hanem súlyosbító körülmény, ha a hatóság azért járt el így, mert el akarta venni a polgárok kedvét a politikai véleménynyilvánítástól" – fogalmaznak a nyilatkozatot jegyző közéleti szereplők.

A dokumentumot aláírta többek között Ács Sándorné, Dárday István, Elek István, Fábry Sándor, Granasztói Szilvia, Hegedűs Zsuzsa, Kormos Valéria, Lányi András, Mádl Ferenc, Makovecz Imre, Mellár Tamás, Pozsgay Imre, Varga Zoltán, Zelnik József és Schöpflin György. A nyilatkozat teljes szövege és az azt jegyző közéleti szereplők névsora olvasható a szombati Magyar Nemzet 6. oldalán.

MNO – fidesz.hu