Hírek

Kudarcot vallott a magyarellenes kezdeményezés

2016. 08. 21.

Az „Ébredj Európa!” nevű európai polgári kezdeményezés (EPK) szervezői közleményben bejelentették, hogy felszámolják és visszavonják a kezdeményezésüket. A polgári kezdeményezés és egyben politikai lejárató kampány kudarcot vallott. Az európai polgári kezdeményezés intézményét ezentúl remélhetőleg eredeti céljának megfelelően használhatják az európai polgárok.

Az „Ébredj Európa!” nevű európai polgári kezdeményezés kezdettől fogva kitűnt a többi közül. Egy alig ismert szervezet indította, majd a hazai és külföldi balliberális média gyanús gyorsasággal és lelkesedéssel karolta fel. “A kezdeményezés nem felelt meg a polgári kezdeményezések feltételeinek, aminek már a bejelentéskor hangot adtam. Az Európai Bizottság ennek ellenére befogadta, sőt a korábbi kezdeményezésekkel ellentétben, a legmagasabb szinten, a biztosok kollégiumi ülésén döntött erről” – emlékeztetett Schöpflin György.

A Fidesz-KDNP EP-képviselői írásbeli kérdésben kifogásolták az eljárást és kértek magyarázatot a döntéshozatallal kapcsolatos részleteket illetően. “Nem volt átlátható, nem lehetett tudni, hogy a kezdeményezők mögött milyen jogi alappal rendelkező szervezet áll. Illetve, ahogyan teltek a regisztrációt követően a hetek, alig lehetett róla hallani, ez pedig meglehetősen ellentmondásos, főleg, ha egy szervezet aláírásokat szeretne összegyűjteni, és ahogy ezt a vonatkozó EU szabályozás elő is írja” – mondta néppárti képviselő.


Most visszavonulót fújva egy szemenszedett hazugsággal lepték meg a kezdeményezők Magyarország közvéleményét, nevezetesen, hogy soha nem volt célja a polgári kezdeményezésnek Magyarországot pellengérre állítani. Holott az eredeti szöveg pontosan erről szólt. “Mindezek után felmerül a kérdés, hogy az Európai Bizottság miért fogadta be majd féléve ezt az európai polgári kezdeményezést? Döntésével a Bizottság a polgári kezdeményezés intézményét vette semmibe, a kezdeményező szervezet titkolózása az eddig megszerzett aláírások számát illetően pedig önmagáért beszél” – tette hozzá Schöpflin György.