Külügy

Koszovó függetlenségének teljes körű elismerése az első lépés

Koszovó függetlenségének teljes körű elismerése az első lépés

2010. 07. 07.

Schöpflin György európai parlamenti képviselő (Fidesz) a vita során tett felszólalásában hangsúlyozta, hogy sem a demokráciát, sem a stabilitást nem segíti a független Koszovó elismerésének megtagadása. A néppárti politikus a vitában felhívta Stefán Füle uniós bővítési biztos figyelmét arra, hogy a legtöbb esetben a status quo által megteremtett stabilitás nem szolgálja a demokráciát, ami Koszovó esetében különösen igaz. A függetlenség kikiáltása után a folyamatokat visszafordítani nem lehet, mivel ha Szerbia visszaszerezné hatalmát Koszovó felett, még több bizonytalanságot okozna a térségben – érvelt Schöpflin György. A fideszes képviselő szerint Szerbiának előbb saját területeinek elvesztését kell elfogadnia, az Európai Uniónak pedig Koszovót kell támogatnia a demokratizálódás hosszú folyamatában.

A felszólalás szövege magyar nyelven:

Az európai politika lendületét hosszú időn keresztül a demokrácia megalapozásából és a stabilitás hirdetéséből kapta. Azonban vannak olyan esetek, amikor a két fogalom nem feltétlenül fedi egymást, amikor a stabilitás ellensége a demokráciának, mivel a status quo a stabilitást csak rövidtávon képes garantálni, és leginkább elnyomáson keresztül.
 
Általában jellemző volt mindez Jugoszláviára, de Koszovóra pedig fokozottabban. Elfogadott közvélekedés volt, hogy amíg Jugoszlávia távol állt a demokráciától, jobb volt nagyvonalúan elnézni hibáit, hiszen az alternatív megoldások még kedvezőtlenebbek lettek volna. Koszovóra azonban épp az ellenkezője igaz. A szerb uralkodók bánásmódja az albán lakosság számára elviselhetetlenné vált és mindezeket felkelések, lázongások követték.
 
Végül egy korlátozott nyugati beavatkozás valósult meg, valamint egy kissé vonakodó elfogadása annak, hogy Koszovó lakossága többet nem fogadja el a Belgrád által diktált szabályokat. Ha Szerbia újból kiterjesztené hatalmát Koszovó felett, az eredmény még több bizonytalanság lenne.
 
De ez csakis az első lépés lehet. Szerbiának előbb saját területeinek elvesztését kell elfogadnia. A demokrácia építés hosszadalmas folyamatát Koszovó elkezdte, és bizony sok időnek kell eltelnie, hogy ez megalapozottá, éretté váljon, ami persze aligha meglepő, ha a lakosság traumatizált élményeire gondolunk. Azonban sem a demokráciát, sem a stabilitást nem segíti a független Koszovó elismerésének megtagadása. Ezen az úton kellene előrehaladni.