Cikkek

Kiábrándultak a politikából a brit választók – Schöpflin György az Europarl TV-ben (videó)

Kiábrándultak a politikából a brit választók – Schöpflin György az Europarl TV-ben (videó)

2010. 04. 20.

Az általános választásokkal kapcsolatban egy valami biztos: idén május 6-án lesznek, de hogy ki a befutó, az koránt sem egyértelmű. Az EuroparlTV Forum című vitaműsorában Schöpflin György (Néppárt, Fidesz) Reinhard Bütikofer (Zöldek) és Michael Bruter, a London School of Economics tanára mondták el véleményüket a brit politikai helyzetről és a lehetséges eredményekről.
És a helyzet nem éppen rózsás: az Egyesült Királyság a második világháború óta egyik legmélyebb gazdasági válságával néz szembe, a politikai botrányok pedig nap-nap után követik egymást. Talán nem meglepő, hogy a politikában csalódottak tábora nem csekély mértékben növekszik. A két nagy párt – Konzervatívok és a Munkáspárt – fej-fej mellett küzdenek a választási kampányban, és, hogy a "széttört" Nagy-Britanniát ki rakja újra össze, abba már más pártok is szívesen beleszólnának: Liberálisok, Zöldek, UKIP, BNP.

Schöpflin György Néppárti Fideszes képviselő szerint Nagy-Britannia egyre inkább úgy tűnik, hogy az Európai Unió "pária államává" válik; és a Konzervatívok EU-szkeptikus (sokszor EU-ellenes) megnyilvánulásaival Európa számára egyre keményebb fejtörést okoznak. Az angol identitás – mely eltér a brit identitástól – jelentős nemzeti érzelemmel, nacionalista diskurzussal töltődött fel az elmúlt 20 évben, és ez leginkább Európa ellen irányult – véli Schöpflin. Ugyanakkor a Liberálisok és a Zöldek továbbra is Európában gondolkodnak. A valódi reprezentáció azonban a választókörzeti határok újraelosztásán is múlhat. Schöpflin György szerint a brit választási körzetek reformja pedig aligha halasztható tovább, hiszen a társadalmi változás már rég meghaladta azt.
További részleteket itt láthat a kerekasztal-beszélgetésből.