Hírek

Két éves az európai polgári kezdeményezés

Két éves az európai polgári kezdeményezés

2015. 03. 02.

"Az eszköz maga radikális abból a szempontból, hogy uniós polgárok számára lehetővé teszi az EU szintű jogszabály-kezdeményezést és az európai integráció irányára való közvetlen hatást. Azonban az eredeti szándékokhoz képest a legtöbb kezdeményezés a Bizottság jogi és bürokratikus akadályaiba ütközött. Mindez a csalódottságot és a kiábrándultságot növelte a polgárokban. Nyilvánvaló, hogy ezeken változtatni kell" – hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő.

A változtatás folyamata, céljai és stratégiája jelenleg az Európai Parlamentben és a Bizottságban is vita tárgyát képezi, ahol gyakorlati és elvi változtatások is szóba kerülnek.

Az ECI felülvizsgálatának EP-jelentéstevőjeként Schöpflin kiemelte, hogy a Bizottság tagállami képviseletein belül egy ECI-szakértő foglalkoztatásával vagy külön irodával segíteni lehetne a polgári kezdeményezéseket. Az ő feladatuk a kezdeményezések elindításához szükséges technikai és jogi segítségnyújtás, valamint az EU-s jogalkotásra gyakorolható hatás megvilágítása lehetne.

Schöpflin szerint a rendelkezésre álló információnak elérhetőnek és érthetőnek kell lennie, valamint tudatosítani kell, hogy hol végződik a politikai tartalom és hol kezdődik a jogi eljárás. "Nem könnyű elválasztani, hiszen az ECI maga is e kettő keveréke" – mondta a néppárti politikus.

A polgári kezdeményezés kapcsán felmerülnek továbbá olyan technikai kérdések, mint, hogy nem túlzott követelés-e egymillió aláírás összegyűjtése, ehhez elegendő-e egy év, illetve az aláírások igazolásának módszere. "Mivel az EU-ban jelenleg 28 különböző adatszolgáltatási kötelezettség létezik az állampolgárok beazonosítására, ez tovább nehezíti az eszköz alkalmazását. Jól látható, és az igény is megvan rá, hogy ezt az ellenőrzési folyamatot egyszerűsíteni lehessen. Az állampolgárok beazonosítása és az adatszolgáltatás kérdése pedig az EU digitális agenda jó lehetőséget nyújthat arra, hogy az ECI felülvizsgálata kapcsán az EU e-állampolgárság kialakítására javaslatot tegyünk" – hangsúlyozta Schöpflin.

"Az EU intézményeinek is nagyobb felelősséget kellene vállalniuk saját polgáraik kezdeményezéseiért", mondta Schöpflin, így az ECI kezdeményezések utóéletét vizsgáló  meghallgatásokat kellene tartania az EP-nek, ahogy az Európai Tanácsnak is szerepet kellene ebben vállalnia egy vitanap keretében.

"Egy polgár-barátibb jogi klíma, egy jobb szabályozási keret megalkotásában mindenki egyaránt érdekelt" – zárta érvelését Schöpflin György az EP-jelentéstevője. 

A teljes cikk itt érhető el.