Külügy

A magyar soros elnökség sikere: az EP elsöprő többséggel jóváhagyta Horvátország csatlakozási szerződését

A magyar soros elnökség sikere: az EP elsöprő többséggel jóváhagyta Horvátország csatlakozási szerződését

2011. 12. 02.

A Horvátországgal való csatlakozási tárgyalások eredményes júniusi lezárulása a magyar soros elnökség elvitathatatlan érdeme. A magyar elnökség komoly erőfeszítéseinek köszönhetően ugyanis minden, 2011 elején még nyitott kérdést sikerült Horvátország és az Európai Unió között rendezni. E munka elismeréséként a témában rendezett tegnapi vita során a magyar soros elnökséget több európai parlamenti képviselő is méltatta.

 

Schöpflin György, az EP Külügyi Bizottságának póttagja szerint a mai döntés is azt bizonyítja, hogy az EU bővítési folyamatának még nincs vége. "A 2003-ban Thesszaloniki-ben tett európai uniós ígéret Dél-Kelet-Európa számára továbbra is létezik, s mindez pozitív üzenettel bír a térség többi állama számára. Az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetősége – a szükséges reformok véghezvitele esetén – továbbra is nyitott a szomszédos országok számára" – emelte ki Schöpflin György.

 

A mai szavazással Horvátország hosszú csatlakozási folyamata a célegyenesbe ért. Az európai állam- és kormányfők várhatóan jövő héten, Brüsszelben erősítik meg és írják alá Horvátország csatlakozási szerződését, mely így 2013. július elsejétől, 28. tagállamként az Európai Unió teljes jogú tagja lesz. Ez azt is jelenti, hogy 95 év után ismét egy parlamentben ülhetnek horvát és magyar képviselők.