Hírek

Gyurcsány a csőd miniszterelnöke

Gyurcsány a csőd miniszterelnöke

2006. 11. 29.

Az eseményre szóló meghívót a tegnap esti órákban kaptuk kézhez. Meglepődtünk, mert korábban Medgyessy Péter miniszterelnök tett már hasonló javaslatot, de végül nem talált megfelelő időpontot a találkozásra. Meglepődtünk, mert a mostani miniszterelnök az elmúlt két évben mindössze 40 perc erejéig volt kíváncsi az európai parlamenti képviselők véleményére 2004 októberében.

 

Az elmúlt hónapok történései megtépázták a hatalmához görcsösen ragaszkodó miniszterelnök tekintélyét, és most kétségbeesett próbálkozásokat tesz a látványpolitizálás régóta használt szocialista eszközeit bevetve, hogy demonstrálja: nincsen elszigetelve. Mi, a Fidesz európai képviselői valamint az Európai Néppárt az elmúlt hltekben lemondásra szólítottuk fel Gyurcsány Ferencet. Véleményünkön nincs okunk változtatni. Elmondtuk, hogy az országot szándékosan félrevezető, a gazdaság válságát súlyosbító, morális tekintélyét elvesztő miniszterelnök hivatalban maradása súlyosan rontja Magyarország tekintélyét, és csökkenti uniós érdekérvényesítő képességét, és ezzel árt minden magyar polgárnak.

 

Tiltakoztunk a polgári szabadságjogok többszöri durva megsértése ellen, és a rendőrség és az igazságszolgáltatás pártpolitikai befolyásolása ellen. Ezen politikai akciók élén is Gyurcsány Ferenc állt. Ez a magatartás nem méltó egy európai uniós demokrácia vezetőjéhez. Demokrataként, választott képviselőként elfogadhatatlannak tartjuk a demokratikus polgári elveket nyíltan megtagadó arrogáns kormányzati magatartást. Meggyőződésünk, hogy Gyurcsány Ferenc nem alkalmas Magyarország képviseletére, nem demokrata, és nem képes Magyarország – jórészt általa és kormánya által okozott – súlyos gazdasági bajainak orvoslására.

 

Mi olyan miniszterelnökkel kívánunk találkozni, aki nem tehertétel az ország európai érdekérvényesítésben. Olyannal, aki képes és alkalmas a nemzet képviseletére Európában. A hazugság, a csőd, a rendőrattak miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc, nem ez az ember.

Mi, a Fidesz európai képviselői – bár a párt, amelyhez odahaza tartozunk a Magyar Országgyűlésben ellenzékben van -, nem ellenzéke vagyunk a magyar kormánynak, hanem az uniós jogalkotás rendjéből következően társ-jogalkotók, közös felelősséggel. Amint azt MDF-es képviselőtársunk, Olajos Péter a napokban megerősítette, az érdemi, a nemzet számára valóban fontos kérdésekben a 24 magyar EP képviselő között az elmúlt két és fél évben jó együttműködés alakult ki. Így volt ez akkor is, ha a hazai viták köztünk is megjelennek időről időre. De ez sosem akadályozott minket abban, hogy – például a kisebbségek jogai, az agrárium, a közlekedés vagy a környezetvédelem terén előttünk lévő jogalkotási kérdésekben – ne tudtunk volna dűlőre jutni, s ezáltal hatékonyan képviselni a magyar polgárok érdekeit Európában.

 

A kormánnyal való együttműködés szakértői és tárca szinten – ha nem is problémamentes -, de szintén elfogadható szintű.

 

Mióta Gyurcsány Ferenc megjelent a magyar politikában konfliktus konfliktust követett. Ezért is kérjük a hitelét vesztett miniszterelnököt, hogy a nehezen kiküzdött együttműködést látványpolitikai akciójával ne rombolja le. Kérjük, ebből hagyjon ki bennünket!

 

Brüsszel, 2006. november 29.

 

Barsiné Pataky Etelka
Becsey Zsolt
De Blasio Antonio
Gál Kinga
Glattfelder Béla
Gyürk András
Járóka Lívia
Őry Csaba
Schmitt Pál
Schöpflin György
Surján László
Szájer József