Külügy

Gazdasági növekedés és hiteles bővítés – ebben rejlik az EU vonzereje

Gazdasági növekedés és hiteles bővítés – ebben rejlik az EU vonzereje

2012. 03. 13.

"Szerbia tagjelölti státuszának megadásával az a bizonyos fátyol ráborulhat a múltra. Tekinthetjük úgy, hogy Szerbia, a tékozló fiú, visszatért az európai családba” – mutatott rá beszédében Schöpflin György.

 A néppárti politikus hangsúlyozta, hogy ez a döntés az egész régió számára stabilizáló erővel bír. Hozzátette, hogy Szerbia teljes elköteleződése nélkül a szervezett bűnözés elleni küzdelemben a Balkán változatlanul könnyű zsákmánya lehet a nemzetközi maffiahálózatoknak.

 Schöpflin kiemelte továbbá, hogy a gazdasági válság ellenére az EU továbbra is elkötelezett és érdekelt szomszédsága stabilitásában. Sikerének kulcsa pedig "puha hatalmában" rejlik.

 "Ezek a stratégiák és politikai célkitűzések ugyanakkor nagymértékben függenek az elhúzódó gazdasági válság kezelésétől, és úgy tűnik, a döntések jó irányba mutatnak. Kiemelt jelentőségű, hogy a pénzügyi fegyelem a gazdasági növekedés fontosságának elismerésével együtt érvényesüljön” – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő, kiemelve, hogy ezek hiányában az EU vonzereje és "puha hatalma" is csökkenhet.