Cikkek

Fókuszban a nemzeti érdek – konferencia a kormány első két évéről

Fókuszban a nemzeti érdek – konferencia a kormány első két évéről

2012. 05. 31.

Fókuszban a nemzeti érdek címmel rendez csütörtökön nemzetközi konferenciát a kormány első két évéről a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó.

A tanácskozáson beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár is. A rendezvényen több kerekasztal-beszélgetést is tartanak, amelyeken részt vesz Pálinkás József MTA-elnök, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, Rogán Antal országgyűlési képviselő, a Fidesz-frakció megválasztott vezetője, Trócsányi László párizsi nagykövet, Stumpf István alkotmánybíró, Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke, Schöpflin György európai parlamenti képviselő, Csaba László, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Mezei Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora és G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány igazgatója. (A második Orbán-kormány 2010. május 29-én tett esküt az Országgyűlésben.) 

Schföplin: a megosztottság bonyolítja a magyar nemzet fogalmát

Schöpflin György fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a megosztottság bonyolítja a magyar nemzet fogalmának meghatározását, amelynek pártpolitikai alapú megvitatása csak súlyosbítja a megoldást, ezért szerinte "a kiút a nagy történelmi kompromisszumban" áll.

Schöpflin György fideszes európai parlamenti (EP) képviselő beszédet mond a Fókuszban a nemzeti érdek címmel, a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó szervezésében rendezett konferencián Budapesten, a Larus rendezvényközpontban, ahol az Orbán-kormány első két évét értékelik. MTI Fotó: Soós Lajos

(MTI Fotó: Soós Lajos)

"A nemzetállam nagyon is velünk van, él" – mondta a konferencián a politikus, hangsúlyozva: amíg nem jön létre az egyetemes emberiség, a nemzetek fennmaradnak, még akkor is, ha ezt tagadják "a posztnemzeti gondolkodás élharcosai".

Schöpflin György szerint a nemzet fogalmát nem egyszerű meghatározni, mivel az mindig politikai, kulturális, szociológiai körülmények függvénye, ám a magyar nemzet esetében ezt még tovább bonyolítja a megosztottság, de nemcsak a határon túl élő magyarok nagy száma, hanem az országon belüli megosztottság is, így például a főváros és a vidék között, továbbá az anyagi egyenlőtlenségek, a kölcsönös tisztelet hiánya, a női szerepek egyenlőtlensége, valamint a jobb- és a baloldal közötti politikai megosztottság. Ezeket teljesen kiküszöbölni természetesen nem lehet – folytatta a vitaindítóját -, hiszen mindenhol megtalálhatók, "de mi intenzívebben éljük meg, mint mások". Ennek szerinte alapvetően az az oka, hogy a későn modernizálódott országoknak állandó kérdése: "mit vegyünk át a Nyugattól?". Egyértelmű válasz nem létezik erre, de a kérdés pártpolitikai alapú megvitatása súlyosbítja a megoldást – figyelmeztetett.

Az EP-képviselő összegzése szerint amíg nincs elfogadott válasz, addig a nemzeti érdeket is nagyon nehéz lesz kielégítően megfogalmazni. Úgy vélekedett, "a kiút a nagy történelmi kompromisszum". Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a baloldal sem követelhet magának monopóliumot a demokráciát illetően, és a jobboldal sem követelheti kizárólag magának a nemzetet.

Schüssel: kell használnia a többség nyújtotta lehetőséget

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár szerint az Orbán-kormány helyesen teszi, hogy kihasználja a parlamentben megszerzett kétharmados többségét, hiszen a szavazók a reformokra voksoltak a kormány megválasztásával.

Wolfgang Schüssel, volt osztrák kancellár beszédet mond a Fókuszban a nemzeti érdek címmel, a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó szervezésében rendezett konferencián Budapesten, a Larus rendezvényközpontban, ahol az Orbán-kormány első két évét értékelik. MTI Fotó: Soós Lajos

(MTI Fotó: Soós Lajos)

A politikus azt mondta, bízik a magyar parlamentben és a kormányzó Fideszben, mert egyes kritikákkal ellentétben "nem veszélyeztetik demokráciát", hanem arra használják a hatalmukat, hogy a megfelelő irányba vigyék az országot. Hanngsúlyozta azt is: "új, modern, józan patriotizmusra" van szükség az európai országokban, olyan új perspektívát kell kialakítani, amelynek a szabadság és a függetlenség áll a középpontjában, egyúttal a hazához tartozást is hangsúlyozza.

Christian Franck: az újramegalapítás élményét

A tanácskozáson vitaindítót tartott Christian Franck, a Louvaini Katolikus Egyetem professzora is, aki az Európai Unió történetével kapcsolatban az úgynevezett újramegalapítás logikájára hívta fel a figyelmet.

Christian Franck, a Louvain-i Katolikus Egyetem professzora beszédet mond a Fókuszban a nemzeti érdek címmel, a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó szervezésében rendezett konferencián Budapesten, a Larus rendezvényközpontban, ahol az Orbán-kormány első két évét értékelik. MTI Fotó: Soós Lajos

(MTI Fotó: Soós Lajos)

Ez jellemezte szerinte a kelet-közép-európai országok csatlakozását is az elmúlt évtizedben, ezek az államok ugyanis mind gazdasági, mind katonai, mind pedig politikai rendszerük szempontjából az újramegalapozás, az újramegalapítás élményét élték meg. Ettől kezdve az EU már nemcsak egy nyugat-európai egységet képez, hanem kontinentális méretet ölt, vagyis a megosztottság nem létezik – mondta, hozzátéve, hogy a kelet-közép-európai EU-elnökségek dimenzióváltást jelentettek a közösségben. A professzor szólt arról is, hogy az EU adósságállománya miatt követni kell a fiskális paktum szigorúságát, és politikai kompromisszumra van szükség, hogy növekedési intézkedések is történjenek.

George Pataki:  kiemelkedő magyar eredmények

George Pataki, New York állam volt kormányzója a konferencia résztvevőinek küldött videoüzenetében hangsúlyozta, Magyarország nagyon rossz gazdasági helyzetben volt, amikor a Fidesz átvette a kormányzást, de az elmúlt két évben európai összehasonlításban is kiemelkedő eredményeket értek el.

George Pataki, New York állam volt kormányzója a konferencia résztvevőinek küld videoüzenetet a Fókuszban a nemzeti érdek címmel, a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó szervezésében rendezett konferencián Budapesten, a Larus rendezvényközpontban, ahol az Orbán-kormány első két évét értékelik. MTI Fotó: Soós Lajos

(MTI Fotó: Soós Lajos)

Az új alaptörvény és a XXI. században szükséges, fontos reformok kidolgozását nagyon nehéz feladatnak nevezte, de – mint mondta – ezek eredményeként a magyar demokrácia megerősödött, és fényes jövő áll előtte. Az Orbán-kormány elkötelezett a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés mellett, és bár nagy kihívások előtt áll, gazdasága erősebbé, stabilabbá válik – fogalmazott.

Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese és G. Fodor Gábor, az alapítvány igazgatója bemutatta a Nemzeti Érdek politikai magazin különszámát.

Forrás: hirado.hu

A konferenciáról további cikkek:

mno.hu

magyarhirlap.hu

index.hu

fidesz.hu