Alkotmányos ügyek

Felszólalás Európa szimbólumairól

Felszólalás Európa szimbólumairól

2008. 10. 09.

Gyakran lehet hallani, hogy a szimbólumok csupán csak egy felesleges időfecsérlés, ill. hogy az Európai Unió ne foglalkozzon irreleváns kérdésekkel, mint a szimbólumok. Továbbá ez az érvelés abba az irányba mutat, hogy az EU-nak alapvetően a mindennapi betevővel kell foglalkoznia, mint a foglalkoztatással és a kereskedelemmel. Ez a megközelítés teljesen hibás és egyértelműen félreérti a szimbólumok jelentőségét.

 

Ha közelebbről szemügyre vesszük az intézmények működését, akkor rövidúton világossá válik, hogy minden intézmény szimbólum-készletet hoz létre és tart fenn. Ezek a szimbólumok olyan üzenet hordoznak, melyet az emberek felismernek, ami egyben egy tömör kivonata az adott intézménynek. És intézmények nélkül a demokratikus politikai rendszer nem létezik.

 

Tehát a szimbólumok a demokrácia szükségszerű, az EU identitása számára pedig központi elemei. Mindezek mellet, ha a szimbólumok valóban marginálisak, ahogy azt ellenfeleik állítják, akkor miért is kellene kiszállni ellenük? Az Európai Parlamentnek, mint az Európai Unió demokratikus sarokkövének, minden oka megvan arra, hogy Európa szimbólumait támogassa, és ezek segítségével szorosabb kapcsolatot hozzon létre a Parlament és Európa választópolgárai között. A szimbólumok ellenzői voltaképpen magát az európai demokráciát kérdőjelezik meg.

 

További vita tárgya lehet, hogy túlságosan cseppfolyós időben vagyunk, túlságosan krízis vezérelt a helyzet ahhoz, hogy Európa szimbólumaival foglalkozzunk, és legfőképpen nem megfelelő az időpont arra, hogy az Európai Parlament szimbólumokkal töltse az idejét. Az időszerűségről, persze, mindig is lehet vitatkozni. Hosszútávon azonban lényegtelen, hogy Európa és a Parlament szimbólumairól most vagy esetleg később folyik vita – épp ellenkezőleg. Teljes mértékben támogatom ezt a fontos és meghatározó jelentést.