Külügy

Európai koherencia az Európai Külügyi Szolgálattal

Európai koherencia az Európai Külügyi Szolgálattal

2009. 10. 22.

Az Európai Parlament jelentésével elindította azt az intézményes vitát, mely egy új Európai Külügyi Szolgálat megalakítása körül kialakulóban van. A Lisszaboni Szerződés ratifikálásával az új intézmény felépítése, működése, személyi feltételei az EU intézményei közötti vita és alku tárgyai lesznek.
Azonban az EU politikáinak összetettsége és komplexitás miatt nem várt következményekkel is járhat a Külügyi Szolgálat felépítése, hangsúlyozta Schöpflin György Néppárti Európai Parlamenti képviselő. Az új intézmény nem csak önmagában jelent újdonságot, egy egységes arcot a külvilág felé, hanem a már létező intézményekre is hatással lesz, többek közös kül-és biztonságpolitikára, a demokrácia és emberi jogok felkarolása, a segélyek elosztására valamint a fejlesztés politika többrétegű szerkezetére is, emelte ki hozzászólásában a fideszes politikus.

Az Európai Külügyi Szolgálat demokratikus minőségét, és európai értékét azonban csak elszámoltathatóságával, transzparenciájával és koherenciájával biztosíthatja; Schöpflin ezek garantálását a Parlament nagyobb fokú ellenőrzésében látja.