Hírek

EP-mandátumok újraosztása: Jó kompromisszum Magyarország számára

EP-mandátumok újraosztása: Jó kompromisszum Magyarország számára

2013. 03. 15.

Az egyes tagállamok európai parlamenti mandá tumainak száma azért változik 2014-től, mert a Lisszaboni Szerződés a jelenlegi 754 helyett 751-ben maximálja az EP létszámát, miközben a tervek szerint a 2013 júliusában csatlakozó Horvátország képviselőinek is helyet kell majd biztosítani. Noha egyes javaslatok és módosító indítványok szerint Magyarország akár négy-öt helyet is veszíthetett volna, a ma megszavazott javaslat értelmében hazánk tíz másik, közepes méretű tagállammal együtt csupán egy mandátumot ad át Horvátországnak.

 

Bár Magyarország népessége a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a 10 milliós lélektani határ alá csökkent, hazánkat az Európai Parlament által most megszavazott jelentés szerint továbbra is a 10-11 milliós tagállamoknak járó képviselet illetné meg. "Kitartó munka eredményeként sikerült megakadályozni azokat a liberális és szocialista kezdeményezéseket, amelyek arra irányultak, hogy hazánktól két mandátumot vegyenek el. Igazságos kompromisszum, hogy egyik tagállam sem veszít egynél több mandátumot" – jelentette ki Schöpflin György a szavazás kapcsán.

 

A néppárti politikus emlékeztetett: "Ha az Európai Unió méltányos és demokratikus intézményként kíván működni, akkor sziklaszilárd garanciákat kell biztosítania arra, hogy a kisebb tagállamokat egyenlő tisztelet és státusz illeti meg. Európa történelmén végigtekintve ugyanis túlságosan jól ismerjük már, hogy mi történik akkor, amikor a nagy államok szatellit-országokként tekintenek kisebb társaikra". "A szerződésbe foglalt degresszív arányosság elve biztosítja, hogy a kis és közepes tagállamok ne lehessenek hátrányos helyzetben. Ha politikai képviseletük nem lenne méltányos, hangjukat még a jelenleginél is kevésbé hallanák meg. A nagy népességű országokat ezért folyamatosan figyelmeztetnünk kell arra, hogy az európai integráció nem a nagy tagállamok monopóliuma" – figyelmeztetett a tegnap estébe nyúló vitán Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

 

A ma elfogadott javaslat következő lépésként az Európai Tanács elé kerül, ahol a tagállamok egyhangú döntésére lesz szükség annak megerősítéséhez. A végső megegyezést ezután az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia.

 

Háttér: Horvátország uniós csatlakozása miatt 2013 júliusától további 12 képviselői helyet kell biztosítani az ország számára, ennek megfelelően az európai parlamenti képviselői helyek száma átmenetileg 766-ra nő 2014-ig.

 

 

Strasbourg, 2013. március 13.

Forrá s: MTI