Hírek

Ellenzéki vezető halála Kazahsztánban: Schöpflin György és Simon Coveney sajtóközleménye

Ellenzéki vezető halála Kazahsztánban: Schöpflin György és Simon Coveney sajtóközleménye

2006. 02. 16.

A kazah ellenzéki vezetõ minden bizonnyal gyilkosság áldozatává vált. Hétfõn találtak rá, testõrével és sofõrjével együtt, lõtt sebekkel. Sarsenbayev a második olyan kazah ellenzéki vezetõ az utóbbi idõkben, aki a gyanús körülmények között hunyt el. Zamanbek Nurkadilov novemberben halt meg, szintén golyó végzett vele. A hivatalos nyomozás ez esetben öngyilkosságot állapított meg.  Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy a Sarsenbayev halála mögött politikai okok húzódnak meg, de a kazah hatóságok visszautasítják a feltevést. 

“Ez rendkívül sajnálatos esemény” fejezte ki aggodalmát Schöpflin György Sarsenbayev halála kapcsán. “Az ügy – akár van mögötte politikai motiváció, akár nincs – mindenképp arra világít rá, hogy a hatóságok nem tudják megfelelõen ellenõrzésük alatt tartani az országot. Szeretnénk remélni, hogy a tragikus események ellenére a kazahsztáni ellenzék demokratikus keretek között tud mûködni a jövõben is. Alapos és független vizsgálatos sürgetünk Sarsenbayev halála körülményeinek kiderítésére.”

A 2005 õszi tényfeltáró körút tapasztalatait összegzõ jelentésükben Schöplin és Coveney súlyosbodó politikai korlátozásokról tettek említést, szerintük Kazahsztán a Szovjetúnió felbomlása utáni demokratikus történelmében fordulóponthoz ért. Sarsenbayev halála Nursultan Nazarbayev elnök 2005. decemberi újraválasztása után következett be. Az Európai Parlament választásokat ellenõrzõ küldöttsége, melyet Struan Stevenson néppárti képviselõ vezetett, és melyen Schöpflin György is részt vett, a következõket állapította meg: “a választások nem zajlottak hitelesen, és feltehetõen megfélemlítések is voltak.”

 

forrás: EPP-ED Képviselõcsoport Sajtóosztály