Hírek

Ellentmondások szlovák módra

Ellentmondások szlovák módra

2007. 10. 22.

Elnök Úr! Aggasztó hírek érkeznek Szlovákiából. A révkomáromi Duna Mente és Magyar Kultúra Múzeuma igazgatóját, Fehér Csabát a szlovákiai magyar kisebbség tagját, hivatalából való felmentéssel fenyegették meg. A vádak között szerepel, hogy társszervezője volt tavaly az Európai Parlamentben egy olyan kiáltásnak, mely az 1945 utáni csehszlovák kormányzat magyar kisebbség kollektív bűnösségen alapuló meghurcolását és ellehetetlenítését mutatta be. A kollektív bűnösség elve teljességgel összeegyeztethetetlen azokkal a polgári normákkal és emberi jogokkal, melyek az Európai Unió demokratikus alapjai.
 

Szlovákia, mint az EU tagállama teljes mértékben elfogadta ezeket az alapelveket. Így a szlovák hatóságok jelenlegi tevékenysége nem csak arculcsapása az emberi jogi normáknak, de nyíltan bírálja és sérti az Európai Parlamentet. Szlovákiának a lehető leghamarabb fel kell oldania ezt az ellentmondást.

A szöveg eredeti, angol nyelvű változata letölthető a Parlament honlapjáról

Háttér

A Nyitra Megyei Önkormányzat Kulturális Bizottsága olyan javaslatot terjesztett a közgyűlés elé, amely alapján a közgyűlés leváltaná a múzeum igazgatóját, illetve névváltoztatást (a “magyar” jelző elhagyását) és statútum-módosítást is eszközölne. Ennek alapján a múzeum tevékenységi köre az eddigi helyzettel ellentétben nem terjedne ki az ország egész magyarlakta területére, csupán Nyitra megyére.
Robert Fico kormányfő a 2006-os kormányalakításkor a kisebbségekkel kapcsolatban tett status quot ígérő nyilatkozatával szöges ellentétben áll, hogy mondvacsinált okok miatt elmozdítják a Szlovákiában élő magyarok múltját bemutató legjelentősebb múzeum vezetőjét, és szűkítik az intézmény tevékenységi körét.

Kapcsolódó anyagok

http://www.felvidek.ma/modules.php?name=News&file=article&sid=13875