Hírek

Benes-dekrétumok: politikai és erkölcsi összeférhetetlenség

Benes-dekrétumok: politikai és erkölcsi összeférhetetlenség

2007. 09. 25.

“Emberi jogi területen ez a legnagyobb kihívás, amit az Európai Unió kapott egy új tagállamtól az elmúlt három évben” – mondta lapunknak a szlovák parlament Benes-dekrétumokat megerősítő határozatáról Schöpflin György, az Európai Parlament néppárti képviselője. Szerinte olyan dekrétumok megerősítése, melyek etnikai alapon homogenizált szláv állam létrehozását, illetve a nem szláv kisebbségek másodrendű pozícióba szorítását, az országból való “kidobását” célozták, ma egy uniós tagállamtól elfogadhatatlan.

Schöpflin György szerint nemzetközi, európai szinten egyelőre visszafogottak a hangok, ez azonban minden bizonnyal változik. “Megpróbálok úgy fellépni az ügyben, hogy mások számára is egyértelművé váljon a szlovák részről tapasztalható politikai és erkölcsi összeférhetetlenség” – jelentette ki a politikus, aki szerint politikai és jogi lépések is foganatosíthatók az ügyben. Mint mondta, az európai parlamenti képviselők mellett a magyar kormánynak is vannak teendői: “A budapesti kabinetnek fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy Szlovákia átlépett egy bizonyos küszöböt”. Elismerte, hogy nehéz helyzetben van a magyar fél, ugyanis könnyen rá lehet fogni, hogy szintén etnikai megfontolásból cselekszik.

“A jogi oldalt tekintve fel lehetne vetni a luxemburgi Európai Bíróságon, hogy a szlovák határozat nem sérti-e az Európai Unió alapjogi chartájának hatodik cikkelyét, a szabadsághoz és biztonsághoz való jogot.”