Külügy

Balkáni sikertörténet? – Montenegró európai uniós csatlakozási folyamata

Balkáni sikertörténet? – Montenegró európai uniós csatlakozási folyamata

2011. 03. 09.

Schöpflin György fideszes EP-képviselő hozzászólásában felhívta a figyelmet, hogy a siker látszata ellenére Montenegrónak, a többi volt jugoszláv tagállamhoz hasonlóan meg kellett küzdenie a kommunizmus összeomlásával; a jugoszláv állam felbomlásával; az ezt követő háborúval; majd a régi romjain, egy új rendszer felépítésével. "Ez korántsem volt egyszerű feladat, hiszen új álarcba bújtatva máig tovább él az előző rendszer számos negatív sajátossága " – figyelmeztetett Schöpflin.
 
A néppárti politikus kiemelte, hogy az ország sikerét meghatározza egy, az európai jövő mellett elkötelezett fiatal elit, melynek kialakulásához és jelenlegi elkötelezettségéhez nagymértékben hozzájárult a Szerbiával való unió kudarca. Schöpflin továbbá emlékeztetett a posztkommunista országokra jellemző általános problémákra úgy, mint korrupció; bűnözés;  visszaélések az igazságszolgáltatásban; egy nem éppen hatékony közszolgáltatás, melyekkel Montenegrónak és vezetésének jelenleg is szembe kell néznie. Ahogyan meg kell küzdenie a reformokkal szembeni ellenállásokkal is.
 
"Mind az elit, mind a közvélemény szándéka egy európai jövő, így valószínűleg az egyetlen és legfontosabb cél Montenegró tényleges csatlakozásának biztosítása az Európai Unióhoz" – zárta felszólalását Schöpflin György.