Hírek

Azerbajdzsán: a szekuláris muszlim modell

Azerbajdzsán: a szekuláris muszlim modell

2007. 02. 25.

A konferenciát „Quo vadis Azerbaijan?” címmel rendezte meg egy frissen alakult fórum, a Forum of Azerbaijani Students in Europe, az Azerbajdzani Külügyminisztérium segítségével. A konferencián részt vett Schöpflin György, Araz Azimov külügyminiszter-helyettes, a bakui német nagykövet, az Azerbajdzsáni Parlament alelnöke és Cem Özdemir a német Zöldpárt Európai Parlamenti képviselője. Schöpflin György látogatása során találkozott Mahmud Mamedkuliyev külügyminiszter-helyettessel, a Parlament Külügyi Bizottságának elnökével, és Azerbajdzsán Nagorno-Karabakh közösségének képviselőivel.

 

A konferencia fő üzenete, hogy hosszútávon Azerbajdzán az Európai Uniós tagságot tartja legfőbb céljának, és különösen a fiatal generáció szeretné kapcsolatait megerősíteni az EU-val. Ugyanakkor Schöpflin Képviselő Úr felhívta a figyelmet arra, hogy Azerbajdzsán imázsa Európában vagy nem létezik, vagy inkább negatív; és ebben a tekintetben Azerbajdzsánnak sokat kell tenni azért, hogy magát európai országként fogadtassa el.

 

Ennek az egyik lehetséges módja, a Képviselő Úr szerint, hogy Azerbajdzsán az iszlám és a szekularizmus sikeres és működő ötvözését hangsúlyozza – katonai fenyegetés nélkül, mint ahogy az Törökország esetében megvan. Az iszlámnak és a szekularizmusnak ez az ötvözött modellje az európai iszlám számára is lehetséges megoldás. Ez lehet Azerbajdzán legfőbb hozománya Európába: lehetséges egyszerre muszlimnak, toleránsnak, szekulárisnak és modernnek lenni.

 

Azerbajdzsán számára az EU-s tagság egyelőre nem téma, ellenben része az EU Szomszédság Politikájának. Az Európai Unió számára egyre fontosabb állam, jelentős nyersanyag és energia forrásai miatt.

 

A Forum of Azerbaijani Students in Europe egy brüsszeli ernyőszervezet, célja Azerbajdzsán Európai integrációját elősegíteni, valamint Azerbajdzsán ismertté tétele Európa számára.

 

Schöpflin György Képviselő Úr angol nyelven tartott előadása valamint az útról tartott beszámolója angol nyelven olvasható a Képviselő Úr angol nyelvű honlapján.