Hírek

Az EU talán Berlusconi sorsára akarja juttatni Orbánt

Az EU talán Berlusconi sorsára akarja juttatni Orbánt

2015. 05. 25.

STEFKA ISTVÁN – HUTH GERGELY – SZARVAS SZILVESZTER -PestiSrácok.hu 

Az utóbbi időben Magyarországgal kel és fekszik az Európai Unió és az Európai Parlament. Ön szerint minek köszönhetjük ezt a kitüntetett figyelmet, miből fakad az uniós magyarellenesség?

A napnál is világosabb, hogy a nyugati baloldalnak szüksége van egy olyan Magyarországra, amelyen mindig el lehet verni a port. Ezzel próbálják ugyanis elfedni, és titkolni, hogy nincs gondolatuk, nincs stratégiájuk. Ők ilyenek. Jobbak, mint a magyar baloldal, de a beidegződések ugyanazok. Az európai baloldal ugyanakkor képtelen belátni és felfogni, hogy minden egyes alkalommal, amikor nekimennek Magyarországnak és a magyar kormánynak, akkor azzal a szélsőjobboldali párt, a Jobbik malmára hajtják a vizet, amelyet a hátuk közepére nem kívánnak. Persze, ők azt mondják, hogy nem Magyarország ellen beszélnek, hanem a Fidesz ellen, de teljesen kontraproduktívak.

Valódi vitákról beszélünk akkor, amikor magyar napot tartanak az unió parlamentjében?

Ez nem egy valódi vita, hanem igazából már egy szertartás. Minden egyes alkalommal megfigyelhető, hogy a baloldal ugyanazokat a paneleket puffogtatja a magyar kormányt támadó plenáris üléseken, mindenki ugyanazt mondja el, amit már tízszer elmondott. Kedden, Orbán Viktor strasbourgi meghallgatásán is ugyanaz volt a szöveg, mint tavaly. Képtelenek megújulni, érvelni.

Ön is úgy látja, hogy már nem egyedi esetekről beszélünk, hanem egy folyamatról van szó?

Természetesen. Ami Magyarország körül most az Európai Unióban történik, az a felmelegített változata a korábbi támadásoknak. Nem szabad elfelejteni, hogy azért vagyunk mindig napirenden, mert szerintük a magyar jobboldal megbízhatatlan, nacionalista, szélsőséges és fasiszta.

Lehet, hogy unalmas, de ugyanakkor egyre eredményesebb a nyugati baloldal magyar kormánnyal szembeni aknamunkája. Az ugyanis most először fordul elő, hogy már a Fidesz szövetségesei, és az európai néppárt is karanténba akarja zárni a kabinetet.

Ez túlzás! Nem akarnak minket karanténba zárni.

Pedig ilyen hírek szivárogtak ki a keddi, strasbourgi néppárti frakcióülésről. Arról is szó van, hogy lefújják a júniusi, budapesti EU-csúcsot.

A kritikákat felnagyítják és eltorzítják Orbán Viktor ellenlábasai és a magyar média is túloz. Ami pedig a néppárti kritikákat illeti, látni kell, hogy az európai jobboldali frakció nem fedi a Fideszt, és ez fordítva is igaz. A néppártban vannak olyanok, akik Magyarországon az SZDSZ-nek lennének tagjai. Ilyenek például a svéd mérsékeltek, és a holland jobboldal, amelyek közelebb állnak a liberalizmushoz, mint a konzervativizmushoz. Ők persze, hogy kritizálják Orbán Viktort, de ezt nem kell túldramatizálni.Magyarország azért fekete bárány az EU-ban, és azért támadnak minket, mert kétharmados többséggel nyert a Fidesz. Akinek ilyen nagy a fölénye, azt gyengíteni kell. Ez az alapelv.

Nem inkább a halálbüntetés és a magyar kormány bevándorlókkal szembeni zéró toleranciája vezetett oda, hogy már a néppárt sem sorakozik fel egységesen Orbán Viktor mögé?

A HALÁLBÜNTETÉS KÉRDÉSE VALÓBAN EGY ROSSZ ÜZENET VOLT. MÁSABB LETT VOLNA AZ ÜGY FOGADTATÁSA, HA ORBÁN VIKTOR AZT MONDJA, HOGY MAGYARORSZÁGON SOKAN VANNAK, AKIK A HALÁLBÜNTETÉS MELLETT VANNAK, ÉS EZ MEG IS ÉRTHETŐ, UGYANAKKOR A MAI, EURÓPAI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TELJESEN ELFOGADHATATLAN A HALÁLBÜNTETÉS. MEGGYŐZŐDÉSEM, EBBEN AZ ESETBEN SEMMILYEN ÖSSZTŰZ NEM ZÚDULT VOLNA A MAGYAR KORMÁNYRA.

A bevándorlás és a menekültek ügye ugyanakkor teljesen más. Utóbbinál Orbán Viktor az egyetlen európai politikus, aki tisztán lát a kérdésben, és ki is meri mondani azt, amit senki nem mer kimondani. És időközben többen mintha elfogadták volna az ő érvelését. A bevándorlásnak ugyanis nem lehet gátat szabni úgy, hogy kinyitom a kapukat. A megoldás egyszerű, és erről beszél Orbán Viktor is: A politikai menekülteket be kell fogadni, míg a gazdasági indíttatású bevándorlókat nem feltétlenül, és nem minden esetben.

Kell-e attól tartani, hogy az unió Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök státuszába tolja be Orbán Viktort, és így Magyarországot? Ön szerint már berlusconizálódásról beszélhetünk?

Éppen három hete láttam Berlusconit, és elárulhatom, nagyon jó karban van. Jól érzi magát, le a kalappal előtte. Remélem én is így fogok kinézni, amikor annyi idős leszek, mint Berlusconi. De persze fordítsuk komolyra a szót. Nem igazán lehet tudni, mi történik majd Orbán Viktorral az EU-ban. Berlusconit korábban a sarokba állították, itt még nem tartunk
 

Berlusconit külső, uniós segítséggel ütötték ki a hatalomból. Fennáll ez a veszély Orbán Viktorra nézve?

Fennáll-e az a veszély hogy Orbán Viktort és kormányát megdöntik? Ez a veszély mindig fennáll, de ettől nagyon távol vagyunk. Nem tartunk ott, hogy a veszély valós legyen. Azt persze el tudom képzelni, hogy ebbe az irányba mennek a dolgok. Ugyanakkor óriási a különbség Berlusconi és Orbán Viktor között, és akkor még nem is beszéltem a két politikus támogatottsága közötti különbségről. Nem tartok a berlusconizálódástól.

Kívülről megdönthető lenne a magyar kormány akkor, ha a spanyolok és a németek is levennék rólunk a kezüket?

Nem hiszem, de amit mond, az elképzelhetetlen. A németek és a magyarok között régóta fennáll egy komoly, szilárd alapokon nyugvó, bizalmi kontaktus, viszony. A németek mellettünk állnak, Orbán Viktor oldalán politizálnak.

Mennyire vannak sarokba szorítva Önök, fideszes európai parlamenti képviselők?

Mire gondol?

Úgy tűnik, hogy a kormányzat európai kommunikációja is az otthoniaknak szól, teljesen mindegy, hogy a magyar európai parlamenti képviselők mit mondanak. Így Önök olyanok, mint egy végvárba zárt alakulat, amely erődítményt körül veszik a kéksisakosok…

Én már sokkal rosszabb végvárakat is láttam. Én jól érzem magam. Mindenki szóba áll velünk, még senki sem mondta nekem, hogy veled nem beszélek, mert te egy utolsó gazember vagy. Elismerik az eredményeinket, és tisztelnek minket. Én ezt látom, és ezt tapasztalom.