Hírek

Az EP ratifikálta a román társulási egyezmény kiterjesztését

Az EP ratifikálta a román társulási egyezmény kiterjesztését

2005. 02. 23.

Mint arról korábban beszámoltunk, a társulási szerzõdés adaptálása a bõvítésre néhány nem várt problémát okozott a kelet-európai tagállamoknak. Az EU-hoz való csatlakozásuk miatt ugyanis ki kellett lépniük a Közép-európai Szabadkereskedelmi Egyezménybõl, a CEFTA-ból.

Ez kedvezményes kereskedelmi statusuk elveszítésével járt többek közt Románia felé is. A kedvezményeket ugyan sikerült átmenteni az EU-ba, de a társulási egyezmény ratifikációjának csúszása miatt ezek majd’ egy évig nem léptek érvénybe, hátrányt okozva elsõsorban Magyarországnak, amely élénk kereskedelmet folytat Romániával.

Európai parlamenti illetékesek szerint a társulási egyezmény ratifikációjára a normális idõben, az eredetileg eltervezett menetrend szerint került sor (az õszi idõszakot leterhelte az Európai Bizottság megerõsítése körüli huzavona, plusz a választások). Szent-Iványi István (liberális), Tabajdi Csaba (szocialista) és Schöpflin György (néppárti) magyar EP-képviselõk viszont saját lobbizásuknak tudják be az eredményt; a három eurohonatya nemrég levélben sürgette Josep Borrell parlamenti elnököt és más illetékeseket az ügy felgöngyölítésére.

Az Európai Parlament jóváhagyását követõen megindulhat Romániában is a ratifikációs eljárás.

BruxInfo