Külügy

Alulreprezentáltak a külügyi szolgálatban

Alulreprezentáltak a külügyi szolgálatban

2010. 05. 04.

Az EU 16 tagállama alulreprezentált az unió külügyi szolgálatában – állítja két lengyel európai parlamenti (EP) képviselő. Brüsszelben tartott sajtóértekezletén Jacek Saryusz-Wolski és Rafal Trzaskowski arra figyelmeztetett, hogy ez kedvezőtlen előjel a jövőre nézve, és állást foglaltak a megfelelő geográfiai képviselet mellett a szolgálat minden szintjén és posztján.
„Az, hogy végül is milyen lesz a külügyi szolgálat, még nem dőlt el” – kommentálta a fejleményeket Schöpflin György magyar EP-képviselő. A lisszaboni szerződés nemi és földrajzi egyenlőséget ír elő, ehhez kellene tartani magukat a szolgálat kialakítóinak. Az EU különböző intézményei közötti feszültségekből az látszik, hogy az Európai Tanács a kormányközi megoldás híve, s kevéssé törekszik bevonni az új struktúra kialakításába az Európai Parlamentet. Az EU törvényhozó testülete viszont azért küzd, hogy ne a tagállamok vagy egyes tagállami csoportok érdekeit, hanem a közös európai érdekeket képviselje a létrejövő uniós külügyi szolgálat.
Schöpflin György úgy látja, hogy a lengyelek aggodalma megalapozott lehet. Az Európai Tanács nem számolt az EP aktivitásával e téren, s hajlik arra, hogy a tagállamok külön érdekeit érvényesítse a rendszer kiépítése során. Ezért a lengyeleknek még akár igaza is lehet. Egyúttal elgondolkodtatónak tartja azt is, hogy miközben globális szerepét szeretné növelni az EU, fából vaskarika módon kiadássemleges struktúra kialakítására törekszenek az illetékesek.

 

A cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.