Hírek

A mi kis Verespatakunk – Mégse sikerült megakadályozni a bányanyitást Toronynál?

A mi kis Verespatakunk – Mégse sikerült megakadályozni a bányanyitást Toronynál?

2005. 02. 11.

A képviselõ, aki a külügyi- és az alkotmányügyi bizottság tagja, fõ céljának az EU új alkotmányának népszerûsítését tartja. Mint mondta, az európai integrációban nagy lépés ez, problémák csupán Nagy-Britanniában vannak.

Újra tûntetés Nardán
A politikus kétszer is nyaralt már a vasi vidéken, ezért is érzi érintettnek magát a lignitügyben. (A Torony térségébe tervezett lignitbányával kapcsolatban már számos cikk jelent meg honlapunkon.

Véleménye szerint a bányászat végérvényesen tönkretenné Torony és környékét. A gazdasági jövõ szempontjából sokkal hatékonyabb az idegenforgalom, erre kell építeni a térségben, nem egy bányára. Véleménye szerint a lignit elavult energiahordozó, mellesleg jelentõsen szennyezi a környezetet. Károsító hatása így nemcsak a megyében, hanem Ausztriában és a többi környezõ országban is tapasztalható lenne.

Hogy ennyi érv ellenére miért tud a Nógrádszén újra és újra kiskapukat találni? Mint mondta, a Nógrádszén Kft. mögött valószínûleg nemzetközi érdekeltségek is állnak.

2005. április 23-ára nagyszabású összejövetelt terveznek a magyar és a nyugati sajtó képviselõinek részvételével Nardán – ahol az elsõ nagy tiltakozó demonstráció is volt -, ahol bemutatják az addigra elért eredményeket. Bár garancia nincs rá, de lehetséges, hogy akkor már sikerül megnevezni a lignit hátterében álló cégeket is.

Vagy módosítják a törvényt, vagy jön a polgári engedetlenség
Dr. Hende Csaba országgyûlési képviselõ a tegnapi fogadóóra jelentõségét méltatta, hiszen ez volt az elsõ alkalom, hogy a szombathelyi Fidesz-székházban közvetlenül találkozhattak a polgárok egy Európa parlamenti képviselõvel.

Kiemelte, hogy az érdeklõdõk közül ketten is kifejezetten a lignit kapcsán jöttek el. Bár az ügy, mint mondta, húsbavágó téma. A kormányzat szóban lignitellenességét hangoztatja, a 25 millió forintos támogatással – mely a helyi területrendezési tervek elkészítésére érkezett – ezt be is bizonyította. Ez az összeg azonban Hende szerint kidobott pénz, hiszen a helyi rendezési tervben nem lehet kizárni a bánya megnyitását. (A Vas Népe tegnapi számában a Magyar Geológiai Szolgálat kifogásáról lehet olvasni ez ügyben. E szerint az önkormányzatok rendezési tervében nem lehet megtiltani a bányászatot.)

A megoldást Hende szerint az országos területrendezési törvény eredetire való visszamódosítása jelentené, ezért a megye fideszes képviselõi ismét törvénymódosítási javaslatot fognak beterjeszteni az Országgyûlésnek. Ha nem sikerül eredményt elérni – javaslatukat tavaly nem fogadta el a Parlament -, akkor polgári engedetlenség útján fogják elérni, hogy ne nyissák meg a bányát.

www.nyugat.hu