Alkotmányos ügyek

A legitimáció hiánya az Európai Unió egyik legnagyobb problémája

A legitimáció hiánya az Európai Unió egyik legnagyobb problémája

2010. 03. 08.

Az Európai Unió független politikai tényező, ám hatalma nem legitim, nem tudott közel kerülni az uniós állampolgárokhoz, ezáltal nem hozott létre egy közös gondolkozású, közös ügyekért fellépő ún. "európai démoszt". Ez volt a fő mondanivalója Schöpflin György európai parlamenti képviselőnek a budapesti Corvinus Egyetemen rendezett szakpolitikai előadáson.
 
A Lisszaboni szerződés révén az Európai Parlament szerepe megnőtt, "megkerülhetetlenné vált" – fogalmazott Schöpflin György. Az EP-képviselő szerint azonban a szerződéssel létrejött két új tisztséggel, az állandó elnöki és a főképviselői poszttal nem az új tagállamok jártak jól. Hozzátette: az Európai Bizottság elnök, Jose Manuel Barrosso is a régi tagállamok képviselői közül került ki. A London School of Economics professzora megjegyezte: a mintegy 90 uniós delegációból csupán kettőt vezet az újonnan csatlakozott tagállamból származó képviselő.
 
Schöpflin György az unió bővítésével kapcsolatban szólt arról, hogy legkorábban Horvátország csatlakozására van kilátás, ám elképzelhető, hogy a horvátok belépését egy kalap alá veszik Macedónia és Izland csatlakozásával, ami lassíthatja a folyamatot. Hozzátette: Koszovó csatlakozásával kapcsolatban problémát vet fel, hogy több uniós állam máig nem ismerte el Koszovó függetlenné válását. Törökországgal kapcsolatban pedig megjegyezte: a törökök egyre aktívabban politizálnak a Közel-Kelettel, ami szerinte kérdésessé teszi elkötelezettségüket az unió irányába.
Hanganyag, Inforadio: Hegedűs Zsuzsa