Demográfia

A demográfiai kihívásokra hosszú távú válaszokat kell találnia az Unió tagállamainak

A demográfiai kihívásokra hosszú távú válaszokat kell találnia az Unió tagállamainak

2013. 03. 19.

"A társadalmi tolerancia véglegességét hangoztató véleményeket jellemzően rasszizmusként, más esetben populizmusként definiálják, ez azonban egyáltalán nem kezeli a rossz társadalmi közérzet problémáját. Minden közösség a kulturális biztonságra, kulturális reprodukciójának biztosítására törekszik. Ez a fajta szorongás ugyanakkor könnyen a politikai mobilizálás eszközévé válhat, ahogy azt az elmúlt évek európai tapasztalatai is mutatják"- figyelmeztetett előadásában Schöpflin György.

 

A probléma nem csak az Észak-Afrikából érkező bevándorlók által nyomás alatt tartott Nyugat-Európát sújtja. A népesség csökkenése különösen akut probléma a kelet-közép-európai régió 'új tagállamaiban', ahol hagyományosan többséget élvező közösségek fogyása egyfajta társadalmi szorongáshoz vezet.

 

A fideszes képviselő kiemelte: a politikusok jellemzően gyengének bizonyulnak akkor, amikor közép- és hosszú távú perspektívákat kell mérlegelés alá venni. Ez a hozzáállás a politika logikájából, a szavazatokért folyó versengésből következik. "Éppen ezért a politika világa csak marginálisan foglalkozik a demográfia és a migráció kérdéskörével, amelyek csupán hosszú távú folyamatok és hatások összességeként értelmezhetőek. Ezért bír kiemelt jelentőséggel minden olyan politikai törekvés, amely az egyre sürgetőbb demográfiai kihívásokra hosszú távú választ kíván adni"- mondta el Schöpflin György.

 

Mindeközben nem szabad megfeledkezni a demográfiai és migrációs kérdés európai szintű politikai dimenziójáról sem. "Jelenleg több millió európai uniós polgár él az állampolgárságától eltérő tagállamban, ami felveti a politikai képviselet problematikáját is. Mivel mind az Európai Parlamentben, mind pedig az Európai Tanácsban népességük arányában valósul meg az egyes tagállamok képviselete, a demográfiai kihívásokra születő nemzetállami válaszok egyre nagyobb jelentőséggel fognak bírni a jövőben"- fejtette ki Schöpflin György.

 

 

Háttér: Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 2000-ben indította el 'Generations and Gender Programme' nevű kezdeményezését annak érdekében, hogy a különböző tagállamokban folyó kutatások eredményeinek egybegyűjtésével egy mindenki számára hozzáférhető, tudományos adatbázist hozzanak létre. A mai konferencia célja a program eddigi értékelésére, illetve a megváltozott európai életmód különböző jelenségeinek megvitatása volt.

 

 

Brüsszel, 2013. március 18.